View Single Post
Old 17-10-2013, 01:05 AM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Pomoć oko PA snaga?a

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Probaću da budem kratak - imam dve kutije RCF-315 koje rade 300W @ 8 Ohms. Realnost je takva da nam sa tom postavkom uglavnom traže da se stišamo nego da se pojačamo.

Koji snagaš meni treba u tom slučaju? 2 x 300W @ Ohms ili jurim jače od toga zbog logičnog izbegavanja da se nešto +3 sata drži na maksimumu snage? U tom slučaju može li neko okvirno da preporuči koju snagu treba okvirno da "gadjam"?
Posto sam uneo totalnu zabunu sa ovim objasnjenjima i omima, ajmo ovako prosto - ono sto je konkretno:

Posto imas kutije @300W 8oma, treba ti snagas koji moze da izbaci maximalno 300W na 8oma, sve slabije dolazi u obzir, nikako jace. Slabije onoliko koliko vam situacija nalaze. Ako idete na jace, moracete da idete i na jace kutije, dakle ceo sistem se menja.

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
E sad, pod uslovom da negde u toj postavci ozbiljno ne grešim, da li meni treba snagaš od 600W @ 8 Ohms u bridge modu a onda da iz miksete idem MONO OUT? I kako u tom slučaju povezujem kutije sa snagašem? Jedan speakon ide u INPUT, drugi iz THRU u drugi INPUT?

Ako grešim u ideji, zamolio bih nekoga da mi pojasni, čisto iz akademskih razloga
Ne postoji "specijalno" pojacalo za most, to je zapravo stereo pojacalo, sa preklopnikom prebacenim na "bridge" Dobijas - od dva kanala - jedan, jaci. Ako je vas pojacivac stereo, velike su sanse je da moze da radi u mosnom (bridge) spoju

Ako ces da vezujes pojacalo u most, dobices kao sto si i sam rekao 600W na 8oma (ono 4x je u idealnom slucaju, proizvodjaci prilagodjuju sistem za rad u realnim uslovima) Konektovanje zvucnika iz jednog u drugi nije pametno u mosnom spoju, jer su through konektori zvucnika, cesto paralelno vezani.

Bolji pojacavaci "trpe" i do 2 oma po kanalu, pa ako negde mozes da vidis specifikaciju o tome, moze i kao sto si rekao iz jednog zvucnika u drugi, ne vise od 2 kutije od 8oma u paralelnu vezu - u tom "bridge" modu. (pazi na maksimalnu dozvoljenu snagu kroz zvucnik, ovako ce se dosta prekoraciti - pokusacu da objasnim sta to znaci u posebnom postu ispod)