View Single Post
Old 11-10-2013, 01:18 PM   #9
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Odnosi jacina pesama za album

Quote:
Originally Posted by milanCHE View Post
varijanta 1: Ljudi neće da daju novac a hoće da im se ujednače glasnoće na albumu ,na različito "pre-masterovanim" različitim ?anrovskim pesmama? Super!!! Odre?ene su ti ruke,?ta ima da se brine?!? 10 tak minuta posla...Poređaj pesme (na različite stereo trake,naravno) jednu ispod druge i da vremenski budu pomerene da jedna sledi drugu....znači vizuelno da izgleda "kaskadno"... u Cubase(Nuendu/ProTools-u ) ili čime već radi?...hi-passuj sve iznad recimo 35Hz,za svaki slučaj,rokni najjednostavniji limiter (tipa Waves L1) na insert slotu svake pesme(trake),stavi mu klizač označen sa "OUT CEILING" tik ispod nule ( recimo na -0.2 db) ,"najglasniju" ne diraj,neka ti ona bude "referentna" gornja granica,na ostalim pesmama spu?taj pomalo onaj klizač za "TRESHOLD" sve dok se svaka pojedinačna pesma čujno ne "izjednači" sa onom "najglasnijom"-"referentnom"....tako odradi na svim pesmama,preslu?aj vi?e puta i eventualno vr?i sitnije korekcije ali samo preko pomeranja tog "treshold" klizača na L1....i nek ti glasnoća vokala (ipak) bude predominantni faktor pri preslu?avanju ...
Ne znam bas...Zasto po defaultu da HPassuje nesto ako ne treba da se radi HP? Pored toga, covek je pomenuo da su trake vec prosle 'mastering', Sto ce reci neki limiting je vec odradjen (kao i eq) - verovatno dovoljno (pretpostavimo). Glasnoca vokala se moze korisgovati na gotovom mixdownu sa odredjenim uspehom - uglavnom je to eq rad, limiting sam po sebi 'ne bira', jer radi podizanje glasnoce na full spektru. L1 je je isto pod znakom pitanja kao neki finalizer.

Najbitniji je eq zahvat kako god da ga okrenemo - nije u pitanju samo glasnoca, nego i sveukupni spektralni (i dinamicki) balans pesama i po potrebi korigovanje toga da bi se pesme dobro translirale na vecine sistema slusanja. Dobro izbalansirani songovi u tom smislu mogu se prilicno lako napraviti glasnim i neka opsta koherentnost albuma se onda lako postize.

Nemania - ja ti predlazem da uzmes neki limiter i probas da dodavanjem gain-a na pesmama, koje ti se cine manje glasnim, dovedes manje-vise u neki balans sa najglasnijim pesmama, vodeci racuna da ne sjebes

Pozz
Everbeatz is offline   Reply With Quote