Quote:
Originally Posted by Nemania
Da pomenuo sam da nemam bas mnogo iskustva sa masteringom, kada su u pitanju odredjeni zanrovi,za koje retko kada i radim aranzmane, ali nisam totalni "tutu-mrak"  . Kada su u pitanju zanrovi poput Dance muzike i sl to nije problem. Postoji danas dosta alata za to,sa kojima se 80% ove turbo produkcije radi i to brzinski. (Znam da nije kvalitetno, i da nikad ne moze zvucati isto poput nekih vrhunskih stranih izvidjaca,ali tako je danas kod nas. Ovo vazi za tu turbo produkciju). Medjutim, najteze mi je kada je u pitanju neka stvar poput Nije ljubav stvar..gde treba izvuci izmedju ostalog i jacinu a pritom zadrzati prirodnost pesme tj instrumenata u njoj.Sad sam malo skrenuo od teme,elem,i ja bih najvise voleo da se to posalje nekome,i meni bi to bilo najlakse,medjutim ovi ljudi tesko daju novac,da ne komentarisem bolje.
Ali i da daju, opet polazimo od pocetka,ima li to veze samo sa masteringom? Sta da su razliciti ljudi radili masteringe za neke pesme i da to ide na jedan cd(a opet pominjem totalno razliciti zanrovi),kako bi se to resilo?
|
varijanta 1: Ljudi neće da daju novac a hoće da im se ujednače glasnoće na albumu ,na različito "pre-masterovanim" različitim žanrovskim pesmama? Super!!! Odrešene su ti ruke,šta ima da se brineš!? 10 tak minuta posla...Poređaj pesme (na različite stereo trake,naravno) jednu ispod druge i da vremenski budu pomerene da jedna sledi drugu....znači vizuelno da izgleda "kaskadno"... u Cubase(Nuendu/ProTools-u ) ili čime već radiš...hi-passuj sve iznad recimo 35Hz,za svaki slučaj,rokni najjednostavniji limiter (tipa Waves L1) na insert slotu svake pesme(trake),stavi mu klizač označen sa "OUT CEILING" tik ispod nule ( recimo na -0.2 db) ,"najglasniju" ne diraj,neka ti ona bude "referentna" gornja granica,na ostalim pesmama spuštaj pomalo onaj klizač za "TRESHOLD" sve dok se svaka pojedinačna pesma čujno ne "izjednači" sa onom "najglasnijom"-"referentnom"....tako odradi na svim pesmama,preslušaj više puta i eventualno vrši sitnije korekcije ali samo preko pomeranja tog "treshold" klizača na L1....i nek ti glasnoća vokala (ipak) bude predominantni faktor pri preslušavanju ...
varijanta 2: Ljudi `OĆE da se otvore neku simboličnu kintu

he,he....isto ovo sve kao gore navedeno,samo mesto limitera na inserte stavi onaj lepi SLATE DIGITAL-ov FX (softverski mastering) procesor,gde možeš da odradiš brdo stvari i sa kompresijom (imaš sve opcije od smooth do hard kompresije),i sa limitingom,i sa tranzijentima....i sa čim hoćeš!!! ima i svoj Level metering

...imaćeš mnoooogo bolju situaciju nago u varijanti 1, neće biti isečenih "vrhova",zvučaće "punije",zavisi koliko ga kompresuješ itd,itd....malo više posla...sat vremena do sat i po maksimum....
varijanta 3: Ljudi su ipak rešili da plate - onda šalji to u neki pravi mastering studio sa pravim (po mogućstvu analognim) spravama i doooobrim monitoringom....cene danas nisu toliko "otkidajuće",za nekog kome je stalo da ljudski finalizuje album...
Lepo im predoči sve tri opcije,pa neka biraju šta hoće...poštedi sebe i ceni svoje vreme!
Pozzz