View Single Post
Old 10-10-2013, 07:59 PM   #6
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

Default Re: Odnosi jacina pesama za album

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
Pa tu sad dolazimo do glavne poente sta je mastering u stvari - to i jeste termin koji je vezan za albume vise nego za ista drugo, da ne pominjem vinil kao medij.

Ono sto mogu da ti predlozim je da gotove mixeve (ne mastere) pesama posaljes nekome na mastering, da bi ti odradio bas to sto hoces - uniformni balans i jacinu pesama kroz album.

Mogli bi da pricamo o ovome kako se postize itd., ali ovaj zahvat zahteva odredjeno iskustvo i poznavanje materije u prakticnom smislu, koje si ti pomenuo da nemas.

Ne izbegavam odgovor, ali ako ti je uistinu stalo da to iole pristojno zvuci, saljes nekom ko zna...u suprotnom mozes da se igras i isprobavas razne varijante

Poz
Da pomenuo sam da nemam bas mnogo iskustva sa masteringom, kada su u pitanju odredjeni zanrovi,za koje retko kada i radim aranzmane, ali nisam totalni "tutu-mrak" . Kada su u pitanju zanrovi poput Dance muzike i sl to nije problem. Postoji danas dosta alata za to,sa kojima se 80% ove turbo produkcije radi i to brzinski. (Znam da nije kvalitetno, i da nikad ne moze zvucati isto poput nekih vrhunskih stranih izvidjaca,ali tako je danas kod nas. Ovo vazi za tu turbo produkciju). Medjutim, najteze mi je kada je u pitanju neka stvar poput Nije ljubav stvar..gde treba izvuci izmedju ostalog i jacinu a pritom zadrzati prirodnost pesme tj instrumenata u njoj.Sad sam malo skrenuo od teme,elem,i ja bih najvise voleo da se to posalje nekome,i meni bi to bilo najlakse,medjutim ovi ljudi tesko daju novac,da ne komentarisem bolje.

Ali i da daju, opet polazimo od pocetka,ima li to veze samo sa masteringom? Sta da su razliciti ljudi radili masteringe za neke pesme i da to ide na jedan cd(a opet pominjem totalno razliciti zanrovi),kako bi se to resilo?

Last edited by Nemania; 10-10-2013 at 08:01 PM.
Nemania is offline   Reply With Quote