View Single Post
Old 30-09-2013, 07:29 PM   #1
loscolorados
Member

Default Re: Hitno pomo? oko izrade stalaka za zvu?nike

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
pa cini mi se da bi idealno bilo da su te grede okruglog promera, ali posto si vec uzeo kvadratne , nista radi sa njima...
ovde imas nekoliko tema gde su ljudi pravili stalkove, imas i u eomsy-evom treadu on je to bas lepo uradio...
u sustini trebas da ih ucinis da budu sto masivniji iz razloga da bi ta masivnost u odredjenoj meri smanjila pokretanje tj reakciju na pomeranje zvucnika (zargonski da ne drmusaju ) i da bi se smanjilo "zvonjenje" ili prag rezoniranja stalkova...
to bi najbolje mogao uspeti time sto bi te cevi posle obrade napunio suvim sitnim peskom koji bi nekako debelo zgusnuo, nabio unutra, kako god, i time napunio cevi, dobio bi i na tezini i smanjilo bi se zvonjenje.
a i isto dosta bitno je da te ploce koje idu budu malo deblje (ako nadjes do reda velicine 1 cm bilo bi super) i da budu ravne, ne-izvitoperene da tako kazem da ne bi kasnije doslo do klackanja kad ih stavis na pod...
sad velicina zavisno koliki su monitori, mozes da osnova bude malo veca, a da gornja ploca bude odprilike kolika je zvucna kutija...
ja u sustini nisam neki ljubitelj tih spuzvi, sundjera itd, svasta sam probao da stavljam ispod kutija, i najbolji mi utisak odaje kad nema nicega vec kad kutija legne direktno na plocu...time mozda dobijas i realniji prenos niskih frekvencija na pod i sobu...
i naravno pozicioniranje monitora je tu najbitnije, jer adami kao sto se zna imaju malo izrazeniji ribon tweeter pa mozda po meni imaju malo uzi sweet spot pa tacno mozes da pogodis kad su usmereni direktno u uvo...tako da ti ne bude prenisko ili previsoko, prvo pogledaj izmeri kad sedis u kojoj bi visini trebao da dodje taj tweeter od kutije pa onda seci ili ostavljaj te metalne profile na odredjenu duzinu...
i okaci neku sliku da vidimo kako ide projekat
hvala, gredu sam dobio, znam da je bolja okrugla ali poklonjenom konju se ne gleda u zube ja volim te spu?ve, ako zvu?nih bude radio bolje bez njih na stalku lako ih maknem. a gredu radim to?no po visini ?im krenem obavezno ka?im slike
loscolorados is offline   Reply With Quote