View Single Post
Old 30-09-2013, 12:59 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Retro Vintage Plugs

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Nekako me i dalje sokira kada se na forumu koji je posvecen "studijskim tehnikama i miksanju" (sto je podjednako umetnost kao i komponovanje, aranziranje, sviranje instrumenta) napise da alat sa kojim obradjujemo, poboljsavamo (ili pogorsavamo) zvuk nije bitan... Mix hardware ili software u ovom slucaju je isto sto i iskusnom fotografu filteri sa kojima se moze i najmodernija slika uciniti starinskom/retro... Naravno, rezultat je jos vise autentican ako je neko ili nesto ispred objektiva u retro maniru A to je vec receno bezbroj puta...
Hehe, izvini Nije mi namera da ikoga ?okiram samo iznosim svoje mi?ljenje Kad si već pomenuo obradu fotorgafija, na internetu postoji gomila tutorijala za postizanje ovakvih i onakvih efekata u Photoshopu, i 90% njih se bavi kori?ćenjem bazičnih Photoshop alatki. Prosto da čovek ne poveruje za kakve sve rezultate ti ne treba nijedan specijalan, najnoviji i najbolji retro plugin, i kakva sve čudesa mogu da naprave maske, najobičniji noise, gaussinan blur i glow.

Sad se setih pesme Honey Pie sa ?Belog albuma? Bitlsa, koja zvuči onako... retro, a nije snimana ni (za ono vreme) vintage mikrofonima, ni direktno na 78RPM vinil, samo je filtrirana onim ekvilajzerima koje su imali u studiju i orkestrirana u retro maniru.

Kao ?to reče Mogli negde pri početku diskusije ? povuče? bubanj malo u drugi plan, kao ?to reče Buzge ? pozabavi? se ekvilajzerima (koji uop?te ne moraju da budu ?vintage?, samo je va?no da su dosledno kori?ćeni), stavi? nekakav plate reverb umesto Lex PCM Large Hall-a, dobije? ?retro sound?

Pozdrav,

Vasa