View Single Post
Old 26-09-2013, 05:56 AM   #5
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Paniranje instrumenata u mixu

LCR danas o kom CLA govori o kome se danas aktivno govori ne znaci da je sve po svaku cenu levo-desno ili centar. Znaci da je vecina instrumenata tako panirana, tipa:

- centar: kick, snare, bass, lead vokal , lead instrumentalne deonice
- levo-desno: akusticne ritam gitare, elektricne ritam gitare, klavijature itd...

Ako recimo miksas bubanj i imas najcescu postavku:

Kick mic, Snare top, Snare bottom, OH razdvojeni ili ti spaced par, hihat, tomovi svaki posebno itd...

Gde ces tomove ? 1 skroz levo druga dva skroz desno ili pak sva tri u centar ? A u OH snimku nisu tako postavljeni jer ih sami mikrofoni nisu tako zabelezili... Iz mog iskustva ako se ne close mikrofoni ne ispanuju kako treba u odnosu na OH nastaje blagi uzas...

Dakle LCR miksing znaci da je vecina stvari panovano ekstremno levo i desno i centralno a i usko centralno, a ne sve, po svaku cenu...

Ja mogu da kazem da sam LCR mikser, sve gledam da strpam skroz levo i skroz desno sto mogu...

EDIT: Bas sad slusam zadnji Green Day koji je miksao CLA, ne verujem da je sav panning ovde levo-desno i centar, vecina da, mozda 95% stvari, ali neke stvari nisu skroz levo i skroz desno...

EDIT 2: Mada ko ce ga znati, mozda CLA zaista panuje sve levo desno ili centar, mozda ja i mi ovde previse mrsimo testise... Ali ono sto znam je da dosta ljudi koji miksaju LCR tu i tamo u miksu stave nesto sto nije totalno levo-desno ili centar...

EDIT 3: Od panovanja napravismo filozofiju

Last edited by Jan; 26-09-2013 at 06:13 AM.
Jan is offline   Reply With Quote