View Single Post
Old 20-09-2013, 02:28 PM   #3
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Naopaki wave u Premiere-tu

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
ipak, Premere ili bilo koji drugi video-editing soft ne vidim kao ozbiljan, odnosno adekvatan alat za obradu zvuka namenjenog videu.
Pa da, upravo zato ?to ne očekuju da se ljudi bave postprodukcijom zvuka u Premejeru su i ponudili ovo grafičko re?enje, koje pru?a tačno one informacije koje su ti potrebne prilikom monta?e zvuka.

Svako ima neki svoj workflow ? ranije se dobar deo monta?e slike (zbog tehničkih ograničenja) radio maltene na gluvo ? samo uz dijalog i mo?da neku generalnu zvučnu atmosferu, pa su monta?eri stalno morali da zami?ljaju zvuk u nekoj sceni. Monta?eri zvuka su radili u odnosu na skoro pa zavr?en materijal, pa tek onda postprodukcija...

Danas mo?e? da tokom same monta?e slike potera? koliko god hoće? tonskih kanala, pa ljudi to mahom i rade ? montiraju sliku i zvuk simultano. Dijalog, svira radio, kom?ije se svađaju u susednom stanu, napolju cvrkuću ptice, prolaze automobili, neko lupa vratima od lifta, zaustavlja se auto ispred zgrade, mo?da lupi grom... Sve je korisno čuti odmah, po?to mo?e i da utiče na rezove, reakcije sagovornika, trt-mrt.

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
...za?to bi taj neko kupovao Audition, bilo u paketu ili solo, a ne CuBase ili neki drugi, u tom cenovnom rangu, program, u koji je potrebno samo uvući izrenderovanu lite-verziju videa, i raditi sa daleko, daleko boljim toolsima?
EDL, OMF, AAF, postoji gomila cross-platform fajl formata koji slu?e ba? tome ? da monta?u radi? u jednom, a postprodukciju u drugom programu. Naravno, prethodno moraju da se usaglase parametri za export/import tih formata, ?to ponekad ume da smori. Mnogo je poslovnih dilova između korporacija, pa svi poku?avaju da usmere klijente ka svojim partnerima (kao Avid i Digidesign pre nego ?to su konačno postali jedna firma), ili da prave softverske pakete poput Adobea.

Onako usput, davno sam probao Audition i jako mi se svideo. ?to se tiče preglednosti i manipulacije zvukom je tad bio tri koplja ispred Steinberga. Automatizacija je bila nemerljivo bolja i pametnije re?ena od Cubenda, a u filmskom/video svetu automatizacija je (kao ?to i sam zna?) nenormalno va?na. Ne znam ?ta je Stienberg radio posle Cubase 5, ali nikad nisam uspeo da shvatim razlog iz kog su Automation Curve i Track Fader MORALI da budu isključivo uzročno-posledično vezani...

Pozdrav,

Vasa