View Single Post
Old 17-09-2013, 02:34 PM   #6
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

Default Re: Roland D-50 i Korg M1, problem

@ alavuk, wookman;
uradio bih ja sve to da klavijatura reaguje, medjutim nakon sto se ovo pojavi na displayu, nijedna tipka nema funkciju, osim sto kad pritisnem transpose pise na ekranu transpose 00(i niti moze gore niti dole), i kad pritisnem portamento svijetli lampica, ali apsolutno nikakve druge reakcije nema, niti ijedan drugi taster ima bilo kakvu funkciju..onda sam rijesio da malo procackam, da vidim ima li sta da se moze logicki zakljuciti (za elektroniku nisam nikakav majstor) i rastavio sam ga do temelja.

I skoro sam se pomirio s tim da je problem u nekom cipu, kondenzatoru ili cemu vec(golim okom nevidljivom), da bi kad sam dosao do displeya i stampane ploce koja ga okruzuje dosao do otkrica:

Na neki cudni, nepoznati nacin i nepoznatim uzrokom, pukla je na obje strane. Iako nikad nisam trehnuo sakom u klavijaturu ( i da jesam samo bih razbio ruku), i iako plocu drzi 10-ak sarafa, i iznad nje je lim. i iako je lezao umotan u dvije deke u ladici ormara i niko mu nije prilazio niti ga dirao Kad sam ga uzeo od covjeka, sve ja radilo i funkcionisalo, a do te ploce je nemoguce doci dok se sve ne skine, sto nisam radio. Tako da mi sad jedino preostaje da ili trazim plocu, ili nekog D-50 za dijelove, i da se cesem po glavi razmisljajuci kako se ovo dogodilo
Sky Net is offline   Reply With Quote