View Single Post
Old 15-09-2013, 01:10 AM   #9
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Najrelaksiraju?a pesma ikad napravljena

Svi me u okolini znaju kao psihicki veoma labilnu osobu. Od kako sam dosao na ovaj forum, to shvataju i neki drugi ljudi koji nisu u mojoj okolini... Da, istina je... Ali srecom (po mene i okolinu) nasao sam terapiju... Zove se "ambijentalna muzika"

Ozbiljno - ceo svoj zivot - iskljucivo kod kuce, slusam elektronsku muziku ovog tipa, internet radio stanice poput "chromanove" i "chillout" i tome slicno. Sve sto radim, a da ne zahteva moje usi (dakle kada ne radim sa muzikom) radim u pratnji ovakve muzike. I mogu reci da mnogo pomaze u postizanju nekakvog duhovnog spokojstva, jer uspeva da mi "rasfokusira" misli. Da ne pominjem da predstavlja OBAVEZNO stivo pre (i u toku) spavanja, ne mogu da zamislim da spavam bez toga. Naravno, kad sam bio mladji, voleo sam brze ritmove, ali svakako sam voleo da "plovim" i kroz ovakve zvukove...

Eto, ne slazem se da ovo nije za nas Srbe (moram da priznam da sam poreklom Makedonac, al' to mu dodje isto sr*nje, zar ne ? ) Svako ko ima potrebu da se smiri, uspori ili opusti - ovakva muzika je obavezni sedativ. A i daleko je zdravije od raznih pilulica.

Ovo o stimu na <> 440Hz... Nisam siguran da ima veze. Citava kompozicija je malo pitchovana (jer je referentni ton uzet malo vislje ili nize od ustanovljenog), i to neprimetno, nista vise. Nekada trake i ostali nosaci zvuka nisu ni imali toliko preciznu brzinu reprodukcije, pa se moglo desiti da se sve ubrza ili uspori za koji obrtaj, sto izaziva da pesma ne bude "kompjuterski" tacna sto se intonacije tice, ali to opet niko nije mogao da detektuje, spada u nekakvu toleranciju coveka. Ne verujem da od neke pesme moze da napravi agresivnu ili napetu za slusanje, ako je pesma bila ok u startu. Zvuk utice svakako na psihu, ali ovo je vise stvar visine citave pesme... Moze se pesma dici ili spustiti za tercu, tek onda se cuje promena "raspolozenja". Po meni, ovo je placebo i nista vise. A tih placebo efekata u vezi muzike, ima na pretek...

Specijalan slucaj su nepravilni razmaci izmedju tonova. To zovu "microtuning" iskreno i ne znam kako se pravilno zove - arapski stim, pitagoreanski, equal tempered... E - to vec totalno razdrma citavu stvar, iako su u pitanju par herca. Ako o tome govoris, e onda se potpuno slazem sa time...

Ljudska cula su cesto neosetljiva na konstantan uticaj bilo cega u vrlo malim kolicinama - miris, ukus, zvuk... Ali su VRLO osetljiva na promene u toj maloj kolicini (npr - nepusac trenutno moze da oseti miris dima u sobi, nece niko nikad cuti da li je zica E na gitari tacno 329.6 Hz, ali ce SIGURNO cuti da nije lepo nastimovana kada je uporedi sa nekim tacnim izvorom, pa makar i nemao "sluha")