View Single Post
Old 14-09-2013, 10:27 PM   #22
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Paniranje instrumenata u mixu

Quote:
Originally Posted by StevicaNish View Post
Jel moze pomoc, interesuje me kako bi trebalo da se paniraju instrumenti, trenutno me interesuje paniranje: Kick, Bass, snare, clap, hi-hat, electric guitar, 2 razlicita synth-a. I ako moze i za ostale instrumente koje nisam nabrojao, piano itd....
Po?to smo čuli ?ta je sve va?nije od paniranja mo?da ne bi bilo lo?e da se vratimo na početak, tj. na temu. Dakle, pretpostavimo da smo re?ili probleme frekvencija, planova, reverba i ostalih bitnih stvari, na kraju ipak treba da odlučimo gde će ?ta stajati u stereo slici.
Upravo danas eksperimenti?em sa tzv. LCR panning-om, gde su bas bubanj, bas gitara, dobo? i vokal u centru, a sve ostalo je raspoređeno potpuno levo ili desno. Iznenadilo me je kad sam malo proče?ljao tekstove na tu temu i shvatio da značajan broj producenata u svetu ovaj način paniranja shvata kao standard. Naravno, kao i uvek, ima i ?estokih protivnika. Napisaću utiske kad to isprobam, a pretpostavljam da se neko od vas već bavio ovim, pa ne bi bilo lo?e da čujemo kakva su iskustva.