View Single Post
Old 05-09-2013, 10:26 PM   #63
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Ne razumijemo se ja i ti.
Turbo Boost po svojim tvorničkim postavkama automatski OC-a. Kada su sve jezgre aktivne onda se frekvencija di?e svega 100-200MHz. Svakim parkiranjem jezgre OC raste.
Ne razumem u cemu se to ne razumemo ? (sem u tome da se ne razumemo )

Postoje 2 setovanja za CPU na mojoj ploci - jedna je Turbo Boost, sa sve stavkom da se TB ukljuci ili iskljuci, druga je CPU speed, kad je TB iskljucen.
Sada je TB ukljucen, sva jezgra parkirana, max TB frekvencija je na 4GHz, C1E (SpeedStep iskljucen) i frekvencija (za razliku od ranije) se ne menja, vec stoji na 4GHz, kako je podeseno, na svim jezgrima. Kako je grejanje CPUa vece u odnosu na ranije - preostaje samo da se zakljuci da je sav Power Management pogasen. Takodje postoji stavka da se frekvencija menja "per core" ili "global", zato sto je K procesor u pitanju - pretpostavljam da nema mnogo smisla, kada ugasis dinamicko klokovanje...

Mislim - ne znam kako si shvatio to sto si citao, ali ocigledno je da to radi tako samo kada su te sve opcije ukljucene... Besmisleno je da radi isto i kad je sistem iskljucen - po tome, ja bih mogao imati maximalno 3.6 (par MHz vise od 3.4) jer mi rade sva jezgra ?

Ne postoji fabricki turbo. To sto tamo pise 3.8 je samo maksimalno preporuceno za ovaj CPU. Mozes bez problema da podignes i na 4GHz pod stavkom "Turbo Boost Frequency" u BIOSu, ali ne sa "stock" coolerom i naponima.

Za ocitavanje frekvencije, mozes koristiti CPU-Z, Windows 8 Task Manager ili Real Temp... Ima jos gomila programa na tu temu...

Licno me ne zanima preterano kako ceo taj mehanizam power save-ovanja radi, kako SpeedStep reaguje na Turbo Boost i na parkiranja jezgara... Stavio sam Noctua U12P kuler, pogasio power saving (C1E i Core Parking), temp stoji na 50ak stepeni i to je to... Sva jezgra sada rade na 4GHz, sto se da proveriti preko CPU-Z. Vidi se manje zauzece ASIO resursa, ali to je nerealno, jer kod ukljucenog power savinga, iako je vece ASIO zauzece, ne raste linearno sa dodavanjem plaginova, jer se jezgra dodatno aktiviraju i frekvencija menja... Zato i ASIO ne pokazuje narocito realno u tom slucaju.
psionic is offline   Reply With Quote