Quote:
Originally Posted by silzg
Psionic, slažem se. Samo se nisam složio sa onim što si u postu napisao za turbo boost. I ja sam pogrešno tvrdio da jedna ili više jezgri mora biti parkirana da se turbo aktivira. Ne mora biti ni jedna parkirana ali se u takvim slučajevima OC diže minimalno, 100 - 200MHz zbog malog headrooma.
Ispričavam se ako mi je promaknulo, jesi probao napravit komparaciju benchmarka sa uključenim EIST + turbo u odnosu na isključenim kako sada imaš? Baš me zanimaju rezultati. 
Ja bih to napravio al trenutno nemam poštenu zvučnu pa nema smisla.
|
Heh ako sa 3.4 na 4.2 predstavlja "par MHz"...
Citav koncept overklokinga je malo promenjen na intelovim "i" serijama, ne menja se klok FSBa - on je fixiran na oko 100MHz. CPU bez problema menja mnozilac frekvencije - u hodu, i ne pravi prevelike probleme dok ne dodje do gornje granice, deklarisane kao "turbo mod". Meni je CPU na obicnom "stock" kuleru, bez problema radio na 4.0, a zapravo je na 3.4 - bez obzira na neparkirana jezgra. Ne znam koliko bih ustedeo na grejanju, ako bih ostavio core parking, ali u svakom slucaju me je izludjivalo sto cim nesto pokrenem zahtevnije, kuler krene da menja broj obrtaja, da bi smanjio temperaturu. Oni su imali u glavi prosecnog korisnika, kome cpu nije 80% opterecen 80% vremena, tako da vazdusni mali hladnjak zavrsava posao uz pametan power saving.
Zapravo sam rezultate testa tamo gore u nekom postu gde je benchmark CPUa, stavljao sa ukljucenim speedstep-om, ali odparkiranim jezgrima. Iako na task manageru pise 4.0, zapravo je CPU varirao u zavisnosti od toga koliko je bio opterecen. Sada, kad je sve "fixirano", dobijam bolje rezultate, npr tamo je opterecenje islo do 50%, sada je oko 40% za isti projekat - jer tada je (iako je pisalo 4.0), zapravo radilo na nekih 2-8-3.2... Sada radi na "pravih" 4.0 - kao rezultat, asio metar pokazuje manje opterecenje.