Quote:
Originally Posted by Jan
A šta ćemo sa tim što se korisnici PT11 kunu da PT11 zvuči bolje od Cubase 7?
Po meni je hrabro reći da C7 zvuči bolje od svojih prethodnika, s obzirom da koliko vidim audio engine je isti...
Vegas i Acid su priča za sebe, oni zaista zvuče drugačije od drugih DAWova i međusobno od verzije do verzije zvuče drugačije... Dva obična fajla Acid 5 i Acid 7 će sumirati drugačije... Mislim da je isto i sa FL-om, ovi svi ostali, teško, nisam pokušavao recimo Cubase 5 vs Reaper ili Seqouia, ali mislim da će razlike biti mizerne ali ne do toga ko je kvalitetniji
|
Meni jedna patika drugačije škripi po parketu nego druga.
Još kad bi proizvođači Daw-ova i njihovi programeri znali da im programi različito zvuče. Da im nekako pišemo, da ih obavestimo... Oni siroti jedini ostadoše neinformisani, misle da im programi identično zvuče, pa moraju da reklamiraju workflow, features i to. Umesto da kažu "Our DAW has superior sound" ili "Our DAW sounds more analog"
EDIT
Izvinjavam se u stvari vidim da sam možda radije trebao umesto tvog post-a da citiram ovo:
Quote:
Ima razlike koja se moze i jednostavno vizuelno uociti u exportovanom wave-u .. Moj izbor je i mix i mastering u C7 , pri takvom radu razliku sam prometio istog momenta, to nisu razlike koju ce neko sa cuje i kaze u jeeeeee kakva razlika.. Ta razlika se oseti dok radis , ko ima slican sistem rada moze i da potvrdi.. A citanja po internetu i zakljucci na osnovu toga nisu merodavni..
|
Isti je summing svuda već dugo vremena, što su više puta dokazali ljudi koje nije mrzelo da urade testove, a koje je lako naći uz kratko google-ovanje. Ako se dobro sećam, valjda je Vegas nešto drugačije sumirao. Ne bolje ili lošije, malo drugačije a ispod nivoa nečega što bi se detektovalo kao čujno. Ovi ishvaljeni programi tipa Samplitude i SawStudio su imal iisti output kao i Cubase.
Nego ljudi probaju i nekad ne provere pan law u DAW-u plus različiti daw-ovi imaju različito rešen dithering pa dobiju različite fajlove. Ono što je subjektivno i podložno placebu je ljudski sluh i um a ne mašina i matematika.