View Single Post
Old 04-09-2013, 05:31 PM   #59
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by silzg View Post
Turbo se uključuje tek onda kada je jedna ili više jezgri parkirana. Poanta turba je da uštedu na zagrijavanju i potrošnji parkiranih jezgri iskoristi na aktivnim jezgrama, kraće vrijeme.

Turbo Mode inside Intels Core i7
Ovde pokazuju koliko je zapravo sve to neprimetno za krajnjeg korisnika, sav taj powersaving i slicno. Kao sto vec par puta rekoh - u retkim situacijama nastaje problem - uglavnom zbog nekompatibilnosti ili starih drajvera.

Kada se iskljuci turbo boost, speed steep i core parking, dobijes procesor koji ne stedi, i koji radi svo vreme na fiksnoj frekvenciji (sto se da izmeriti). Eto na slici kod mene vidis da su sva jezgra neparkirana, a klok je 4GHz i programi koji ga mere - to i prijavljuju. Kada ukljucim taj SpeedStep (C1E), frekvencija se menja - u zavisnosti od opterecenja i to do gornje granice postavljene kao Turbo max - 4GHz, ali nisam primetio da se zakocila, od kako sam odparkirao sva jezgra - jer ako sam dobro razumeo - kako kazes, ne bi se ukljucio turbo mod, zato sto su jezgra neparkirana, jel tako ? Mislim da parkirano jezgro nije uslov da se udje u turbo - kao sto je pokazano na kraju videa - kad sva jezgra rade. On samo objasnjava sta moze sada da uradi sa slobodnim "headroom-om", posto je parkirao preostala jezgra...

Ovo ovde je prikazan kompletan power management na delu, kada svi servisi rade i nacin kako izmedju sebe komuniciraju: kada se parkiraju jezgra, frekvencija se podize da bi se preostala snaga iskoristila sto bolje i tako dalje. OK je sve to - jasno, ali kada se to sve iskljuci, onda sve radi na max snazi - svo vreme. I greje se...
psionic is offline   Reply With Quote