Core parking = jedan nacin power saving-a procesora. Power saving = audio performance killing
Quote:
Originally Posted by Dushan_S
|
Mislim da je to nepotrebno cimanje sa
regeditom... Postavio sam link za programcic, par postova gore... Mali .exe fajl, koji omogucava manipulaciju sa core parking procesom. Ima opciju i da se ubaci u "power options", pa se moze izabrati u power optios shemi kao nova stavka "core parking - off" Nije TSR tip programa (ostaje rezidentan u memoriji), vec "tweakuje" registry automatski, bez potrebe da se smarate sa copy-paste... Sto je najbolje - radi u realnom vremenu, probao sam. Da ne ponavljam, moze i da prati aktivnost graficki, tako da znate sta vam se desava u sistemu - npr kako radi po defaultu, bez tweakovanja... (meni su zadnja cetiri jezgra bila skoro vecinom ugasena, sem kad ih "nagazim" sa par programcica, tad se probude, sada sva jezgra rade, treshold na 0 - core parking ugasen. Easy as that! )
Evo, posto ste lenji da downloadujete 5mb sa neta, postavicu i sliku

Inace, stara je fora da se preko regedita ubaci stavka da nikad ne gasi jezgra. Ja sam davno presao na Win8 i ta stavka vise nije ista - nisam siguran da li radi. Ovaj programcic daje uvid sta se desava i sem prostih off i on, moze podesiti prag posle koga se jezgra parkiraju - npr ako stavis da ispod 70% opterecenja CPU parkira jezgra - znaci da jezgra koja su ispod 70% iskoriscenja - ulaze u rezim parkiranja.
Problem u windowsu je taj, sto softver odredjuje kada se jezgra gase, sto znaci, postoji odredjena zadrska u prelazu iz ukljuceno-iskljuceno stanja. Negde moze da izazove drop-oute zvuka, krckanje i tako dalje. Zasto bi to radili na audio platformi, na njoj ne koristim baterije i nemam 60+ racunara, pa da mi je "green opcija" na prvom mestu...
Quote:
Originally Posted by silzg
Tek sam prije par dana prešao sa Phenom 965 BE na i7 3770k pa mi je to područje novo. Pretpostavljao sam da isključenjem samo činiš jezgre i threadove spremnije za akciju.
Znam taj tekst sa cakewalk linka ali mi se čini da je to jako stari tekst. Inače, primjetio sam jednog promotora iz Sonar tabora koji je jedini službeno poprilično hvalio Win 7 (kad se tek pojavio). Do današnjeg dana nisam naišao na niti jednog predstavnika etablirane audio tvrtke koja je tako nešto napravila. To je razlog zašto sam pomalo skeptičan kada su njihovi forumi u pitanju.
Naravno da to ne mora značit da čovjek laže. Dapače, može značit da je biser. Kakogod, imam više vjere u iskustva forumaša.
|
Sonar je prica za sebe. Iako ponekad izgleda trapavo i traljavo, zapravo su ljudi iz Cakewalka prvi ubacili 64bitnu podrsku za plaginove - prvi su optimizovali svoj DAW za WIN8 na primer (napredno iskoriscavanje grafickog podsistema win 8 - rasterecenje cpu-a... ili bar tako kazu) i ubacili kompletnu podrsku za touch ekrane. Momci idu ispred svog vremena, ali stvarno bi mogli malo da se zaustave i pregledaju stare bagove koje vuku vec ko zna koliko dugo... Jos ako se uzme u obzir da iza njih stoji ime kao sto je Roland...