View Single Post
Old 26-08-2013, 01:47 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Monitoring kod snimanja vokala

Quote:
Originally Posted by tomycrosound View Post
PozZ!
Evo nešto vezano za temu; na sluške se čujem odlično, nema latencije, malo reverba, a primjetih da puno točnije i lakše pjevam slušajuć matricu direktno iz monitora nego preko slušalica.. Ako skinem jednu slušku, ne čujem dobro, teško mi je tako- nemoguće..
Naravno, svaki pevač ima svoje preference, ne postoji univerzalno rešenje. Nekima pomaže reverb, neki hoće da čuju sebe jače, neki tiše, nekima je lakše sa jednom slušalicom... mora da se proba. Evo nečega što sam uradio SAMO JEDNOM (u krajnjem očajanju), ali je funkcionisalo, čak i u ono analogno doba:

Pevač pevao na matricu koju je slušao preko zvučnika (drugačije nije bilo šanse da otpeva) i otišao kući. Matrica se preslušavala kao luda. Srećom, imao sam na stolu sačuvanu postavku monitor miksa na koji je pevao, postavku mikrofonskog lanca za snimanje i poziciju mikrofona u odnosu na zvučnik. Otišao u sobu za pevanje, stao ispred mikrofona tamo gde je pevač stajao (okrenuo leđa mikrofonu, da se ne čuje disanje), pustio matricu na zvučnik i snimio signal iz mikrofona na drugi kanal. Posle obrnuo polaritet („fazu”) tog novog snimka, našao odnos jačina na kojima se preslušavanje matrice skoro potpuno potiralo i snimio to na novi (treći) kanal. Jeste šuštalo malo više nego što bih voleo, ali bože moj...

Sličnu stvar sam uradio drugi put sa nekim horom, ali tad nije bilo potrebe da stojim ispred mikrofona, pošto je hor i inače bio podaleko od njega, pa blizina pevača nije imala toliko uticaja.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 26-08-2013 at 06:47 PM. Reason: slova
awacs is offline   Reply With Quote