Quote:
Originally Posted by Znak
Tako sam i ja radio, ali očigledno smanjenje dinamičkog opsega kanala nije ključno samo za dobar miks, već isto tako i za monitoring kod snimanja.
Ova Vasina fora sa skidanjem pola slušalica će sigurno dobro funkiconisati. Sad tek shvatam da sam to video na onom snimku Makartnija u Capitol studiju. Ejb Laborijel je tako držao slušalice, ali sam ja mislio da on to radi da bi direktno čuo orkestar. U stvari je slušao sebe.
A i opcija sa uključenim zvučnicima, tj. bez slušalica, uopšte nije bez smisla. Naravno, zavisi od tipa pesme, ali to curenje je mala cena ako pevanje na taj način ispadne mnogo bolje.
|
Ja pevacu saljem poseban miks, sastavljen od matrice na posebnom kanalu + njegovog glasa kroz kompresor i malo reverba. Sebe cuje odlicno, cak i kad sapuce. Koristim softverski kompresor iz TC Konnekt 48 kartice, dovoljno je brz za real-time monitoring -nema latencije...
Problem je sto kada pevac zna da je snimanje u toku, narocito ako nije neko ko je vec dugo u tome, jednostavno ne ume da se iskontrolise. Cak sam imao slucajeva da, onako iznerviran, zaustavim matricu i nateram ga da otpeva "na suvo" - i zapanjim se kako lik izvuce neku deonicu, koju nikako ne moze uz matricu... Ima tu pomalo i tog psiholoskog aspekta...