View Single Post
Old 25-08-2013, 12:21 AM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Monitoring kod snimanja vokala

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Tako sam i ja radio, ali očigledno smanjenje dinamičkog opsega kanala nije ključno samo za dobar miks, već isto tako i za monitoring kod snimanja.

Ova Vasina fora sa skidanjem pola slušalica će sigurno dobro funkiconisati. Sad tek shvatam da sam to video na onom snimku Makartnija u Capitol studiju. Ejb Laborijel je tako držao slušalice, ali sam ja mislio da on to radi da bi direktno čuo orkestar. U stvari je slušao sebe.

A i opcija sa uključenim zvučnicima, tj. bez slušalica, uopšte nije bez smisla. Naravno, zavisi od tipa pesme, ali to curenje je mala cena ako pevanje na taj način ispadne mnogo bolje.
Ja pevacu saljem poseban miks, sastavljen od matrice na posebnom kanalu + njegovog glasa kroz kompresor i malo reverba. Sebe cuje odlicno, cak i kad sapuce. Koristim softverski kompresor iz TC Konnekt 48 kartice, dovoljno je brz za real-time monitoring -nema latencije...

Problem je sto kada pevac zna da je snimanje u toku, narocito ako nije neko ko je vec dugo u tome, jednostavno ne ume da se iskontrolise. Cak sam imao slucajeva da, onako iznerviran, zaustavim matricu i nateram ga da otpeva "na suvo" - i zapanjim se kako lik izvuce neku deonicu, koju nikako ne moze uz matricu... Ima tu pomalo i tog psiholoskog aspekta...
psionic is offline   Reply With Quote