Re: itb vs digital mixer
I u analognom i u digitalnom domenu se manipulise signalima, u analognom to su kontinualni signali, dok su u digitalnom diskretni. I na jedne i na druge se mogu primenjivati odredjene tehnike, ono sto je Dushan_S naznacio kao glavni problem jeste sto ljudi pokusavaju da tehnike koje se koriste nad kontinualnim signalima (iz prakse ili iz mozda ciste ljudske iracionalne logike) primene na diskretne signale, koristeci se pritom istim analogijama (pun intended) u opravdavanju tih postupaka.
Ja sam jednom odavno imao kratku diskusiju sa asistentom na faksu o tehnikama manipulacije diskretnih signala u muzikalne svrhe, a da se uopste ne izadje iz digitalnog domena. Do zakljucka nismo dosli iz ciste lenjosti da dalje razradjujemo temu, ali cinjenica je da jos niko nije proizveo takve tehnike jer se nije islo tim pristupom. Meni su i dalje zanimljive mogucnosti igranja sa diskretnim signalima (akcenat stavljam na igranje), ne zarad vernijeg prenosenja kontinualnog signala iz analognog u digitalni svet i obrnuto, vec zarad dobijanja vece palete za stvaranje muzike, sa umetnicke strane, jer po meni jedan od glavnih uloga umetnika u drustvu jeste da preispituje ustaljene nacine i pomera granice.
|