Quote:
Originally Posted by OFF
sve ja to znam..... ako su lagali mene - ja lazem vas  ....
|
Ma pazi, ljudi čuju sve i sva?ta, placebo je moćna stvar. U su?tini kod audio priče ključni kamen spoticanja je ono "Audio engineer". To samo po sebi sugeri?e da se osoba bavi nečim jako egzaktnim, naučnim. U praksi, čovek koji snima miksa ili producira ti je zapravo vi?e umetnik nego tehničar. Kvalitet snimka ili miksa će zavisiti vi?e od njegovog artističkog talenta i umeća nego od njegovog tehničkog znanja. Znači ulazimo u vudu zonu, gde nekad ne?to ne mora tehnički da bude bolje ili gore, ali nekog na primer inspiri?e. To ti je kao da pita? slikara koje su najbolje četkice za ne?to. Mo?da ti zapravo uop?te neće dati tačan odgovor, tehnički, ali će biti njegova subjektivna istina da su u nekoj određenoj situaciji njemu te četkice dale dobar rezultat. Ne zato ?to su bolje, nego zato ?to su njemu legle, ili zato ?to, lupam, voli da su mu dr?ke od četki plave boje.
U analognom domenu uvek ima prostora za eksperimentisanje zezanje sa ovim i onim itd. Ali onda svi ti ljudi u ovoj digitalnoj eri prenesu tu logiku razmi?ljanja na digitalnu opremu, gde ne va?e ista pravila. Jer ?to je osnovno i bitno,
digitalna oprema ne procesuje zvuk ona procesuje podatke, stream podataka. Kada dođe do neke promene ili gre?ke kod analogne opreme, promeni se neki deo zvuka, nestanu frekvencije ili se pojačaju, zvuk se izmeni. Kad se to dogodi sa digitalnim, dođe do gubitka podataka, koji kad je dovoljno primetan - postaj glitch, krajnje je nemuzikalan.

Kako se podaci tretiraju zavisi od algoritma koji često nisu neverovatno inventivni. Dakle kod govori procesoru ?ta da radi sa podacima. Zvuk postaje zvuk tek kad izađe kroz konvertove u DA konverziji. Sve dotle su PODACI. Nerazumevanje dakle dolazi zato ?to nekako te?imo da mislimo o tome da mi u kompjuteru ili digitalnom mikseru radimo ne?to zvuku. Zapravo, mi samo manipuli?emo podacima preko određenih komada koda, to je sve. Tu nema "farbanja" niti suptilnih razlika i interakcije kao kod analogne opreme.