Quote:
Originally Posted by hogarstrasni
U redu.Hvala.To onda vazi i za Youtube. Negde sam procitao i varijantu slanja preporucenom postom samom sebi, svoje delo, pa mi se ucinilo ,kad moze postom sto ne i internet.Ipak ocigledno da nije tako.Hvala jos jednom na odgovoru
|
Pa, zapravo
nije očigledno je li tako ili nije, to znaju pravnici koji se bave autorskim pravom. Mi ostali mo?emo samo da
nagađamo. U principu, tvoja logika je ispravna ? i preporučeno pismo i internet sadr?e podatke o datumu, i verovatno će (ako već nisu) jednog dana biti izjednačeni pred sudom.
Ipak, postoji jedan jak argument za poveravanje za?tite ?bilo kojoj agenciji za za?titu prava?, kako ka?e Moritz, a to je
mogućnost kori?ćenja njihove pravne slu?be za pokretanje i vođenje eventualnog spora. Ukoliko re?i? da bude? ?sam svoj majstor? ? putem interneta ili preporučenog pisma, svejedno ? moraće? i sam da tra?i? (i plati?) advokata da te zastupa pred sudom.
Iz ličnog iskustva sa SOKOJ-em:
Svojevremeno sam preko njih tu?io Radio Ko?avu (koja je tad bila u vlasni?tvu Slobine ćerke Marije Milo?ević) za povredu moralnih autorskih prava i dobio spor. Pre mene je (isto preko SOKOJ-a) Zoran Simjanović tu?io neku agenciju zvog neautorizovanog kori?ćenja njegove muzike u reklamne svrhe, i dobio spor. Sve to bez ulo?enog dinara i preteranog cimanja, osim prethodnog prijavljivanja tih muzika SOKOJ-u.
Pozdrav,
Vasa