U celoj to legendi agresivnog poredjenja,koja je totalno besmislena slozicu se,svi se hvataju sabirnice i zvuka i da li nesto na kraju zvuci bolje ili gore.Meni je to totalno bezveze kao uostalom i vecini ovde prisutnih.Sa druge strane,ima nesto sto se zove 'work flow'.Ja sam u Cubase-u proveo 14-15 godina,nikad se nisam bavio komponovanjem i aranziranjem za ozbiljno,iskljucivo snimanje i post produkcija.Ziv se covek na sve navikne,najmanje sto sam zeleo je da strebam i da se navikavam na drugi daw,klinacka znatizelja me je davno prosla.Ali jednostavno posle prvog kontakta sa PT kupio me je totalno,sve one sitne stvarcice koje su me godinama nervirale u Cubendu,ovde su bilo odlicno resene,bez ikakvih filozofiranja,pt mi je jednostavno citao misli.Od editinga,rutinga,stock efekata,odlicno odradjenih namenskih tutorijala za svekodnevne problematike sto svakako jeste posledica njegove popularnosti,sa verzijom 10 opsuteno mogu istaci i vizuelni momenat itd...Jednostavno za moj ukus je sve na svom mestu i primetio sam da mnogo lakse i efikasnije odradjujem stvari kada sam ogranicen vremenom a koje su mi predstavljale muku u cubase-u,narocito editing i pripremu za miks.
Pricam iz moje perspektive,da me ne shvati neko pogresno.Mozda sam u proslom zivotu bio Amer i radio u PT pa je mozda to razlog, 'bem li ga

Ne mislim da je Cubase u svojoj poslednjoj inkarnaciji inferiorniji,cak stavise,mislim da je za komponovanje mozda i ispred PT ali generalno,svi su oni tu za stolom tehnicki i zvucno(ako uopste postoji zvucka razlika).Ono sto ih shvakako razlikuje je taj tzv. 'work flow'.Jedno su Nemci,drugo Ameri.Nekome odgovara ovo,nekome ono.Kao i sve u zivotu,stvar izbora.Posle godina provedenih u Cubase-u(silom prilike svima poznate),onaj sa neba mi se osmehuo i dao mi priliku da probam i nesto drugo.I evo verovatno ce biti prilike da za licno svoj novac prvi put u zivotu sebe nagradim legalnim ozbiljnijim parcetom softwera.I Eto.Moj izbor je pao na PT.My2cents
EDIT :
Izvinjavam se skretanjem sa konkretne price iz naslova,odnosi se na temu od pre neki dan i pocetak poslednje nekonstruktivne VS. rasprave koja je izeditovana i to poslednje je svakako za pohvalu

Bar danas argumente za ili protiv necega mozes prepisati sa bezbroj mesta po netu i proglasiti se Teslom.Prica se o dva od zvanicno tri najkoriscenija DAW-a.Po defaultu se radi o dva vrhunska alata i da razlike u zvuku koje postoje su mozda tema za programere i neke druge dimenzije.Naravno i ja sam uvek za labaratorijske testove ali sta vrede ako rezultati nisu cak ni diskutabilno merljivi a koriste se u svhu "dokazivanja" necega.Sabirnice ovih alata su algoritmi usavrsavani preko decenije.Ako se zeli doci do nekih opipljivih razlika u njima,jasno je da se to moze mozda jedino 'torture' testovima,dovevsi ih do potencijalno maksimalnih opterecenja.A mi mozemo da se raspravljamo dok nam prsti ne poplave
Pozdrav