Re: PT 10 vs. Cubase 6.5 render poredjenje..i jos nesto
Naravno da postoje razlike u nacinu sabiranja, svako od njih ima i drugaciji kod i arhitekturu, to je logicno. Ali da li se u finalnom rezultatu smiju prikazati razlike? Ja sam otvarao projekte iz Cubase-a 5, u 6.5 - razlika u headroom-u je ocigledna. A Steinberg tvrdi da audio engine nije mijenjan od verzije 2, i sta je mijenjano pa da je sad tako - nemam pojma.. I sve se ove price odnose upravo na najnovije programe iz bransi. Da li je u pitanju 1+1+1 ili 1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1- opet ista stvar, svaki ''missmatch'' u finalnom rezultatu bi znacio da DAW-u u kome je doslo do toga ima ''gresku''.
Cubase 7 - 499$
Pro Tools 11 - 699$
Nuendo 6 - 1700$
Ima li logike da ijedan od pobrojanih, smije uraditi upravo to? I ima li logike, da Nuendo (koji na zapadu btw kotira mnogo dobro), bude bolji od Cubase-a, a dijele istu arhitekturu i isti engine? I tu niko ne kaze da je PT ''bolji'' od Nuenda (nego je sve stvar navike), ali se tvrdi da je PT bolji od Cubase-a?! Kakva je to logika uopste? Tu se opet zaboravlja na jednu mnogo bitnu stvar vezanu za ''final'' - a to su interfejsi na kojima se radi, konverzije i sve ostalo sto ide uz to. I tu se onda prica jos vise komplikuje. I nema nikakve logike, da se u tim renderovanjima desavaju bilo kakve cujne degradacije ili bilo sta slicno, jer to da je u tolikoj mjeri koliko se tvrdi - taj isti tvorac softvera koji pravi ''degradaciju'' bi bio odavno razapet, firma bi propala i prica bi bila zavrsena, jer se u danasnje vrijeme vijesti sire internetom brzinom svjetlosti. Ali, niti se iko razapinje, niti se ista desava osim sto se softveri prodaju, oni zaradjuju, i talk, talk, talk..
P.S. maloprije sam gledao jedan test, koji demonstrira ''silu'' 32-bit floating pointa unutar PT 10. Covjek je uzeo vocal trak, nabio mu hrpu gain-a (unistio ga), zatim ga eksportovao kao 44.1 32 bit. Vratio u projekat, odradio normalize, i taraa - snimak je ponovo normalan. I to se navodi kao mnogo mocno pomagalo vezano za 32-bit floating point. A to sam isto ponovio i ja, u C 6.5. I da neko ne protumaci da ja sa bilo kim zelim da se svadjam - to mi apsolutno nije namjera. Samo diskutujemo.
|