Ja npr evo mogu sutra, sjesti i odsvirati harmoniku, dobicemo wave. Kvalitet tog wave-a ce zavisiti direktno od toga kakav cu mikrofon koristiti, kakav cu preamp koristiti, da li ce biti neka dodatna konverzija u lancu, itd itd ( i naravno, i od harmonike). Taj exportovan wave je iste prirode kao i da odsviram harmoniku preko klavijature, kontakta i sl i to exportujem, najveca razlika je upravo ona ''tonska''. Wave je uvijek wave. Ponavljam, dva glavna rivala u ovom testu su upravo Pro Tools i Cubase, i njihovo sabiranje wave-ova, kojih ima 19 ukupno. Isto sam mogao otici u narodno pozoriste i snimiti Steinway-a, to bi opet bio wave, kao i wave klavira u ovom snimku, koji je plugin. E sad, stvar koja meni nikada nece biti jasna..ok, PT je industrijski standard - to ne spori niko. Avid je americki, i u Americi vlada Pro Tools. E sad, da li to znaci da Pro Tools radi bolje, tj sabira bolje? Nisam informaticar (poznajem tu oblast onoliko koliko mi treba, i ucim nove stvari onoliko koliko mi potrebe nalazu), ali..Pro Tools sabira bolje, kako kazu, i onda bi trebalo da je:
PT - 1+1+1=3
Cubase - 1+1+1=2.5 ?!
Logic - 1+1+1= 2.8 ?!
Ili? Mozda je u slucaju
PT-a 1+1+1=3.4 ?!
To bi znacilo da sabirnice svih ostalih softvera imaju BUG!! A da li firma koja je
IZMISLILA VST, moze sebi dozvoliti da njen softver u necemu tako bitnom ima BUG?! Ista je prica sa PT-om i Nuendom, gdje je Nuendo manje vise standard u audio/video post produkciji - na sabiranje Nuenda se niko ne zali? A koji paradoks - Nuendo i Cubase dijele istu arhitekturu, isti audio engine, sve isto osim interfejsa?! Cak i Cubase 7 je dobio novi mixer upravo iz najnovijeg Nuenda ?!
Ne postoji dokaz, ne postoji fakt, ne postoji argument po kome bilo koji DAW iz vrha ponude moze sabirati drugacije(mozda imaju razlicite kodove, ali je rezultat isti, kruska+kruska = dvije kruske, i ne moze biti da jednoj dok se saberu otpadne peteljka), jer bi to opet znacilo
gresku u nekom od pomenutih..meni je najneshvatljiviji ego ljudi, koji je upravo i najveci uzrok svih ovih rasprava..i kod nas, i u svijetu je uvijek prisutno to ''on koristi PT, to je to znas, top,nema dalje'', ili '' naaah, dobro je to, ali on koristi Steinberg''..pa o cemu pricamo mi uopste?! Da li bi iko od tih sveznada (da ih tako nazovem) mogao razlikovati taj isti mix da je radjen u nekom drugom DAW-u, od strane covjeka koji vazi za nekog ko je ''kralj'' jer radi u PT-u, i da on kaze da je to PT uradak? Kao sto rece Ivan, razlike su toliko minorne da su i neprimjetne, upravo iz razloga STO NE SMIJU POSTOJATI/BITI OCIGLEDNE - PO STANDARDU. Da ova sva prepucavanja nisu smijesna, bila bi zalosna, koliko se samo nebuloza iznese, i opet, nigdje nijednog validnog argumenta da je ovo ili ono ''bolje'', ili jos smijesnije, da ovo ili ono bolje ''zvuci'', kako rece psionic..sta je to ''bolje''? Imate taj jedan snimak medju ova 4, i izvolite CUTI taj bolji..ali se nesto slabo javljaju ?! Lijepo je iznositi i misljenja, i argumente, i pricati, i druziti se (pa makar i ovako, virtuelno), iako bih ja licno volio vise, da mozemo svi umjesto sto pisemo ovdje, da se druzimo, pricamo i razmjenjujemo iskustva u ''real life-u'', negdje u kaficu, na planini, u studiju..da li ce se ikada stvari posloziti,i ljudi poceti da koriste logiku, da zazmire na svoj ego, ili da ne podcjenjuju druge? Mislim da nece..to bi isto bilo, kao da neko ko koristi PT u studiju, kaze za Ivana Lekica - znas, dobar je on, ali koristi Cubase..?! Ili, neko ko koristi Cubase, da kaze za Vladu G. - ma dobar je on, ali koristi Pro Tools?! Sve su to stvari navike, i snalazenja u okruzenju..bilo kojoj od ove dvojice ljudi (a obojicu strasno cijenim!!) dajte suprotni DAW od onog koji koriste, i 5 mjeseci placenog vremena da se presaltaju - i opet ce njihov rad zvucati sjajno!! Zasto? Zato sto ljudi ZNAJU POSAO!! Ali, do kraja svijeta i vijeka, ova koplja ce se lomiti