Re: PT 10 vs. Cubase 6.5 render poredjenje..i jos nesto
Tema koja mnooogo pokazuje......
I nas odnos prema forumu i prema poslu i medjusobno......
Pre par godina, Buzge (BItch) je uradio test 8 sabirnica (koliko se secam PT HD, PT LE, Cubase, NEve, SPL, Kovinic, Reaper i Logic)....... sa sjajnim usnimcima (Shaban Bajramovic)..... tada se javilo mnooogo ljudi, diskutovali smo, svak je nesto zakljucio...
Ja sam iz ovog razloga prestao da kacim testove koje radim - prampi, mikrofoni, konverzija...(bar jednom u 2 meseca) vec ih saljem prijateljima privatno, koji zele da ih cuju i zakljuce nesto iz njih....
Kakav god da je test, neko je odvojio vreme za njega i ako nisu uradjene neke uzasne tehnichke pogreske pri njegovom radu (a ne znam da postoje standardizacije za sprovodjenje nekih testova)...... test je koristan... osim ako unapred nemamo predrasude..
NPR, ja sam radio diplomski sa temom 'Sabirnice'...... u vreme kada sam ga radio (i radio neke testove) imao sam ubedjenje da postoji razlika izmedju PT HD internog sabiranja i Cubase-a.... ali da PT LE i Cubase sabiraju identicno..... A da li je tako? Nije ni bitno.... ako meni tako deluje- radicu na PT HDu..
Takodje i ovde - ko ne cuje razliku - super, ko cuje - opet super..... ovakvi testovi se slusaju u doobrim uslovima (odmorne usi, ozbiljna soba i monitori), ne po jednom samo.... znam da sam na Buzgetovom testu pogodio 6/8 (znaci, samo sam zamenio 2 sabirnice medjusobno).....ali sam ga slusao par sati.....
Ja licno nemam nikakvo predubedjenje, i volim da poslusam sve testove.... takodje i volim da mi neko strucno i argumentovano objasni - sta se promenilo od vremena PT HD (npr ver7) vs Cubase SX3 u odnosu na PT11 vs SX7 (u domenu sabiranja).....
BTW....
cak i da dodjem do saznanja da je PT i dalje bolji, i da meni zazvuci bolje, opet cu ostati da radim u Cubaseu.....