View Single Post
Old 14-07-2013, 05:48 PM   #14
frag
Member

Default Re: Problem sa pokazivanjem ASIO i Task Manager opterecenja

Ovo sto je napisao Arksun, inace lik koji pravi sjajne preset-e, otprilike predstavlja sustinu:

Quote:
The cubase meter is NOT cpu usage. In Cubase 5 its labelled as ASIO, not CPU, but its a measurement of ASIO performance.

The ASIO meter shows the ASIO time usage,
i.e. the time required to complete the current processing
tasks. This includes not only cpu, but how well your entire system including the soundcard and its drivers is coping with the bandwidth and ability to send packets of information quickly at the current latency so it gets the sound in and out without any glitches.
ASIO meter nije "cudan" i "ne laze" vec meri drugu stvar.

Sve zavisi od plugin-a i driver-a. Lush101 nije bas najbolje optimizovan, Spire takodje, a i jedni i drugi obecavaju da ce to popraviti. Spire-u hoce i da vise MIDI note. Audiophile je kartica od 100 evra, to je smesno

Ali iznenadio me benchmark coveka koji ima 6-core i7, bez obzira sto je prve generacije. Uz taj CPU i onaj skupi RME interface ocekivao bih bolje rezultate a otprilike su isti kao moji @256 samples (CPU usage je nizi ali je ASIO isti).

Znaci stara fora: ASIO se u pocetku brze popunjava a posle sve sporije, dok se CPU popunjava nekako vise "linearno".

Jos jedan EDIT

Odlicna tema, preporucujem da se pazljivo procita:
http://www.gearslutz.com/board/music...93135-cpu.html
I ovaj Arksun kaze da mu bude 100% ASIO a svega 60% CPU. To je sasvim OK.

Mozda bi iskljucivanje Hyperthreading-a i spustanje memorije dalo malo stabilniji, nizi ASIO ali onda bi CPU usage bio visi, CPU bi se vise grejao i bilo bi manje prostora za multitasking.

Ovo sad je u stvari sjajno, svira tona instrumenta a CPU uglavnom slobodan i hladan k'o led!

ZAKLJUCAK

Danas sam naucio da je DAW dosta kompleksnija stvar nego sto sam mislio. Vidi se kroz moje postove koliko nisam imao pojma jutros.
U neku ruku, jeste tacno da je problem u komunikaciji izmedju ASIO driver-a, OS, CPU itd, samo sto taj problem u stvari nije "problem" nego normalna stvar koja se desava i na najskupljim sistemima...

ASIO je nesto sasvim odvojeno od CPU, bez obzira sto CPU utice na ASIO performance.

Na ASIO uticu i CPU, i DSP na kartici, i nacin na koji su napisani plugin-ovi, DAW, OS, tako da neki jednostavan proracun uopste ne postoji. U principu, moj chipset i CPU su daleko bolji od audio interface-a i DAW-a. i7-3820 bi najvise dosao do izrazaja s C7 64bit i npr. RME HDSPe AIO, no, za kucnu zabavu, bas mi se sad i ne isplati da puknem 1000$.

Mozda se pocastim u buducnosti - spisak zelja se uvecava iz dana u dan

Volim kad znam da imam dosta prostora za upgrade. Sa Q8200 sam se zeznuo jer je socket prakticno umro kad sam ja uzeo proc.

Last edited by frag; 14-07-2013 at 10:16 PM.
frag is offline   Reply With Quote