Quote:
Originally Posted by Arthur
ipak je grubo pretpostaviti da svi koji ne?to bud?e i sanjaju oko opreme nemaju pojma i osnovne stvari, i tako generalizovati. Lično sam stoposto siguran da čujem i u realnom radu osećam razliku (bez placeba) u gomili stavki koje čine recording chain, i da, umem (bar drugi ka?u) da odredim nivo vokala u dB u pesmi, i imajući to umeće, ipak vi?e volim mikrofon od 2000e nego ovaj od 500. ?to sam stariji, i ?to sam vi?e komada opreme i situacije imao prilike da čujem i probam, to sam sigurniji da uglavnom u muzičkoj opremi va?i "kolko para tolko muzike" i to isključivo u tehničkom smislu naravno. Nemojte me?ati babe ?abe dejvid bovije i sl, ovaj se forum bavi TEHNIČKIM ASPEKTOM MUZIČKE PRODUKCIJE uglavnom, dok postoji sekcija za glazbenike, tekstopisce i kako se već zove, nijednom je nisam otvorio. Dobra pesma je dobra pesma, i to ima svoje uzroke i posledice, a dobar sound je dobar sound, respectively.
I da, itekako ima do čoveka, i opet sam ubeđen da će neki od tih stranaca da dođe i da me izuje na mojoj rođenoj opremi, ?to opet nema veze sa tim da ja ne treba da kupim bolju.
|
pa dobro - tehnicki aspekat nije dovoljan da bi opravdao trosenje u danasnje vreme...pre je moralo da se ima puno tehnike i skupih mikrofona, jer je bilo malo studija pa ko ima bolje - njemu klijenti.
Danas - ne mora...dosta toga danas, cak i pro-sumer sprave, zvuci bolje nego 90% od starih sprava...
Razlike ima, ali minimalne, dali ta minimalna razlika koju neko ko SAMO ti radi 24/7 moze da cuje, vredi velikih ulaganja danas? Po meni - ne vredi.
Imati dobro slusanje (sto ces da imas sad Arture..hehe) je mnogo bitnije po meni..a ostalo se moze nadoknaditi.
Jos jedno "pravilo" koje sam skontao do sada (vazi samo ako korisnik zna sta radi) : skupa oprema - brzo se dobija dobar zvuk - losa strana = puno para;
jeftina oprema - treba vise vremena (ALI moze da se dobije isto) = dobra strana - malo ulaganja...
Ponavljam opet, u danasnjim uslovima gdde je sve srozano..od ukusa publike, budzeta za snimanje i produkcju, zahteva izdavaca (kojih?) itd - treba biti vrlo pazljiv oko ulaganja zbog tog "tehnickog aspekta produkcije"..
jer vise nije kao pre.
Nece se pojaviti neko ko je cuo neki rad i reci "jao do jaja..sta kosta da se plati - ocu i ja ovako!" to nema vise....