Quote:
Originally Posted by Arthur
tiki bravo na stavu 
mada je ipak tu?no da se ukupno 3-4 čoveka javilo da zapravo ?ivi od ovoga, a na forumu ima vi?e stotina aktivnih du?a
|
jeste..ali i pokazuje koliko je zajebano. OK, sa prosekom plata u Srbiji, neko ko ima studio u dvoristu i ne placa rentu, mora da moze da sklepa par stotina Eura mesecno i tako se uklopi u prosek Srpske plate...e sad, da li je to dovoljno da se pokriju troskovi zivota..pitanje je sad.
Ja sam od 26 godina u Londonu ziveo od muzike preko 15...do pre 4-5 godina.
Tad je postalo neisplativo. Nisu mogle ni blizu da se uzmu pare kao pre, a trebalo je duplo vise vremena da se nahvata nesto i cene su pale drasticno..i za remikse i za produkciju i za studio...
Oprema je postala teret (placas prostor za tudio gde stoji gomila opreme..pun kamion...a posla nema...a zbog opsteg bedaka nema ni inspiracije da se radi "nesto svoje" - sto je takodje postalo jako tesko prodati / plasirati u zadnje vreme...
I onda treba preseci..i pored sve ljubavi prema muzici i ulozenih para.
Nije da sam totalno batalio - nikako...ali setup je sad minimalan (nema hardware outboarda ni hardware synthova) ..samo PTools i speakeri.
Rade se pesme sa idejom da se ponude nekom publisheru...ali mora da bude 3-4 koma pesme da bi se neko primio i dao neki malo veci avans na te pesme...
Sve ostalo tipa - muzika za reklame, sound FX, dzinglovi, kojekakve "muzikice" i ostale usluzne delatnosti su postale besmislene.
Marketing firme imaju svoje studije i gomile klinaca koji rade sve ih-house, ili kupuju gotovu muziku za $25 na webu koji mogu da koriste za sta hoce, dozivotno...a o iznajmljivanju studija i da ne pricam...to sam prestao da radim jos pre nego sto sam dosao u London.
Razvijanje svojih ideja / projekata..nesto sto ce da radi na duze staze je jedino od cega moze da se zivi. I to je vrlo zajebano - ali ako projekat upali, nadoknadi se sve vreme i novac koji je propusten u pripremi...
treba ciljati samo na veliko...inace mrka kapa!!