View Single Post
Old 25-06-2013, 02:32 AM   #1
frag
Member

Default U-he Diva i drugo

Evo jos nekoliko zapazanja, kad se vec zanimam VST-om ovih dana...

Interesantno je kako se ponasa Diva v1.1.1, dakle kad ukljucim multithreading VST performance ocekivano padne, ali se pojavljuje krckanje prilikom otvaranja prozora itd. Izgleda da multithreading jednostavno nije dobro uradjen na toj verziji, postoji 1.2 beta - to je jos gore, 1.2.1 je valjda solidna ali je nisam jos nabavio. S obzirom da je Diva prilicno zahtevan VSTi, bitno je ukljuciti multit. a mozda i smanjiti real-time kvalitet na draft, medjutim onda ce usputno surfovanje i druge aktivnosti malo da remete zvucni dozivljaj. Zavisi kakve ko zivce ima. Npr. Lush-101 mozda JOS VISE opterecuje CPU, ali nema krckanja. Sve se to odnosi na i7-3820 CPU na kojem radim. Zasto bi audio performance bio gori s manjim tj. ravnomernijim angazovanjem procesora? Nema logike ali tako je.

I tako, nisam ja konzervativan pa sad da zalim za XP-jem, ali nekako mi se cini da je bio stabilniji od sedmice. Ovde stalno otkrivam neke nove besmislice.

Npr. Waves LinEq Broadband cesto koristim na master-u, nisam smeo ni da ga pipnem na Waves v8, tek sad kad sam stavio v9 prestao je da obara Cubase ako promenim bilo koji parametar. U stvari, pao je jednom i posle toga, ali barem ne pada svaki put. Zapravo, nije to "instant crash" vec se Cubase zaglavi prilikom zatvaranja projekta ili programa... Veoma cudno.

Pa onda, Hypersonic mi napravi gadan crash posle kojeg ne funkcionise ni End process, ni Taskkill, nista. Ili restart, ili cekas 15 min. da Cubase crkne u pozadini. Ali ne mogu da otkrijem "pattern". Uglavnom se otvori bez problema, ali ponekad prsne. Svaki put je to bilo ako Hypersonic ucitam odmah nakon otvaranja template-a, ali to zaista nista ne mora da znaci.

Reci cu da je sve OK onog dana kad mi Cubase nijednom ne pukne, i kad ga svaki put normalno zatvorim.
Ne secam se da sam imao toliko nestabilnosti na XP-ju. Mozda je sve to "psiholoski", ali ne secam se.

Inace, neki preporucuju da se prvo ugasi projekat, pa saceka malo, pa onda ugasi Cubase. Dakle sve da se radi s odgovarajucim razmacima, malim pauzama, bez jurnjave. I meni s cini da to ponekad doprinosi stabilnosti!
frag is offline   Reply With Quote