Re: Zvucne kartice stare i nove razlika a?
Starije kartice, sem onih profesionalnih modela, narocito sa expanzijom SB Live i implementacijom ASIO drajvera, napravile su hit krajem '90, jer su za 20e (maraka) mogle da se uzmu i da se na njima radi nesto koliko toliko...
Ali - imale su losu masu, zujale su, skupljale brum sa CPUa i bile su NIKAKVE za recording. Pojavili su se i malo profesionalniji modeli sa "rack mountom" za 5.25" kuciste i gomilom konektora, to je donekle ublazilo digitalni crosstalk i brum na ulaznim kanalima, ali su te kartice takodje bile lose. Imam i dan danas Audigy2 ZS koju su uradili malo bolje, medjutim i ona ima taj crosstalk kad se pojaca. Nema govora o SNR -120dB koliko je danas sasvim normalno za moderne pro kartice. Bolja je od najnovijih integrisanih kartica, ali to ionako ne sluzi nicemu. Konvertori su im bili zakljucani na 44 ili cesce na 48KHz, nisu imali nikakav oversampling (danas je normalno da kvalitetni konvertori imaju 128x oversampling) i citava stvar je sluzila za zabavu (EAX, surround i slicno) Narodnjaci ili bilo sta drugo - moze da se radi i na diktafonu, niko to ne cuje na radio-prijemniku od 1000 dinara, ali mi pricamo ovde o nekom ozbiljnom zvuku, nekoj teoretskoj savrsenosti kojoj tezimo... OK, uzimali su pare ljudi sa time, ali cak ni oni (mi) vise ne koriste ni audigy ni sblive...
Tadasnji profi modeli su takodje bili iza danasnjih. Ne mnogo, ali npr 192KHz sampling rate je bio naucna fantastika.
Prica da je zvuk bolji na Audigy ili SBLive kartici je totalni placebo, dalja diskusija o tome je sasvim izlisna.