View Single Post
Old 08-06-2013, 11:51 AM   #10
Dule A
Member

Default Re: HIT - Hvala ti suboto uveče

hajd redom....

bubanj

Za ovu ploču bubnjeve sam programirao samo za jednu pesmu (cvete beli) a za ostale pesme sam snimio bubanj....
Bubnjeve volim da snimam u dva studija u BG, studiju Barba i studiju Pink...
Kod Vlade poslednjih godinu dana snimao sam retko jer je on finiširao svoju ploču pa je studio bio neprohodan od sintova... i njega ... hahah ... ako bar je završio... tako da sam poslednjih godinu dana, skoro sve pesme koje sam producirao a u kojima sam snimao bubnjeve, snimio u SSL PINK studiju...

Od domaćih bubnjara rado sam radio sa Dekijem Momčilovićem, Markom Kuzmanovićem, Vladanom Popovićem, Gagom Krstćem, ali najviše i najčešće sa mojim prijateljem Igorom Božićem Žiletom. Žile i ja smo prethodnih par godina dosta eksperimentisali što sa načinima snimanja što sa instrumentima, i radostan sam da sad kada snimam sa njim, imam nekako muzičko kreativnu kontrolu nad sešnom, radimo lako i pogađamo tamo gde smo se dogovorili da pogađamo.....

Set na kojem smo svirali ploču je yamaha... i to kick 22-yamaha rock tour custom iz 80-tih, timpani yamaha 9000 (ne power toms nego obicni) dimenzije 12, 13, 15,16 (dva flor toma dakle), paste hithat, mahom zildijan kresh cinele... a doboshi na citavoj ploci su domace proizvodnje. doty iz pančeva ih je pravio po Žiletovim idejama... a Žiletova ideja je bila jednostavna, a iskopira dunnett stainless steel doboš u različitim dubinama....
Dunett smo probali i snimali i oduševili se kako mu leži kod Georgieva u studiju , a Žile je zaključio da , pošto je taj doboš od nerđajućeg čelika, što nije legura, moguće uz Doty-jevu pomoć lako napraviti, ako se znaju tehnički podaci o izradi dunett-a... Tako je napravio sebi 4 doboša, svi steinless steal, različitih dubina od 5 do 7 inča i na njima smo snimili brdo pesama.....

Bubnjeve snimam na različite načine ali ako je srednja crta zvuk u pitanju, uvek sa nekim sličnim principima.... Volim JAAKO da u overhedu imam prirodan balans bubnjarskih elemenata. Da, ako je slušajući bubanj sa par metara u snimaćoj sobi, utisak da su u nekom groov-u kik i dobos upadljivo glasniji od hajheta i metala da onda približno tako zvuči i glavni par overhed mikrofona.... Drugo, volim da u ovehedu lvom i desnom imam istu jačinu i energiju doboša i na L i na R strani... To nekad nije lako izvesti, Džordž Masenburg za ovo ima dobre fazone, par puta sam ih morao primeniti (npr...Ž.Joksimović, Stihija, snimao sa Alekom Aleksovim, takođe Žile svirao, kod Željka) ali u Pinku sa Ciletom, uz malo pažnje lako sam dolazio do željenog zvuka....
Od specijalnosti, volim i jako često snimam jedan centralni ribon mikrofon koji postavljam iza leđa bubnjara tako da slika direktno doboš ... Ta slabija osetljivost ribona na visoke nekada mi spase doboš u overhed zvuku i kombinujem ovaj snimak sa overom... jeste da maaalko zezne stereo od overa... ali eto da kazuem da ovaj ribon koristim korektivno a ne obavezno.... Nekad ga i unistim kompresijom i dobijem neki lep paralel tamni....
takođe gotovo uvek snimam sub kick za estradnu muziku....
ne trigerujem....
Mikrofoni na ovom sešnu su standardni

kick- d112, d12, sub kick (yamaha ns10driver)
snare- sm 57 top, bottom slagacu vas
timpani - sen 421
overhed i hithat - schoeps
drugi par overheda - akg 414gold
riibon - golden age
room -gotovo nigde iskorišćen snimam za svaki slučaj - u87

bubanj u miksu : (i kroz to odgovor i Vasi za gitarsko rešenje)

ajd ako je ovaj singl suboto uveče tema, onda o njemu, ali važi više manje za celu ploču....

Ova pesma je u bazičnoj ideji plesna, diskoteka pesma.... Problem postavke i zvuka i aranžmana, što Dženan baš ne voli elektro zvuk i nije ga za ovu ploču nigde želeo... On je došao kod mene upravo da mu napravim bendovski zvuk da pesme odmah mogu da se sviraju po kluboima bez ikakvih dilema kako bi se za to okruženje rearanžirale... Ove pesme postaju tržišno aktuelnije ako ih veći broj kolega uvrsti u klupski repertoar a takođe i sam dženanov bend odmah je počeo da svira album....

E sad, to ne znači da u isto vreme dženanu ne treba nešto što gotovo da DELI energiju sa aktuelnim house hitom... Zato sam i smislio ovaj uvodni rif, da ne kazem parafrazirao u drugom ritmu adam lamberta, uz malko za sub-ovan kick drum za početak pesme... a doboš je nakomprimovan do nivoa elektronskog... Hibridno jeste ali upravo je tu izmedju.... Tu sam i gađao da bude.

Žile inače svira prilično tamnim i velikim zvukom i ovaj stil njemu baš nije blizak.... on svira velike dimenzije, udara doboš po sredini a ne preko obruča... ali mi nekako upravo taj veliki njegov velik i ne previše tranzijentan zvuk u startu, dođe jako zgodan za manipulaciju.... ovaj doboš je tretiran tranzijent dizajnerom... a ring od doboša je skoro u potpunosti skinut i iz overheda i sa top mikrofona i sa hajheta (spil) detaljnim nočovanjem.... ono po alikvotnom nizu jedno 6/7 uzanih nočeva po minus 15 db....
Ne volim sebe da zatvorim u startu denfovanjem doboša kad mi se pokazalo da miran i konstantan ring ako je bubnjar dobar mogu uvek naknadno da skinem......

inače standardni alati za bubanj su mi waves-ova stara SSL 4hiljadarka, api 2500, opet roger nicols za nočovanje i eq, oksfordov transijent i ponekad paralelna kompresija, ovde je nema.....

Kratko Vasi objašnjenje za gitare.... Pesma je napisana bez teksta... i postavljena u nekakav demo aranžman sa kompletnom idejom... (ja kad komponujem ovo se retko dešava ali eto cecina melodija i tako je stajala bez teksta dugo) .... U samoj demo izvedbi zamišljena je maaalo emotivnije, kao sa nekim setnim bosanskim glasom u refrenu.... Međutim kako se lagano nametala ideja da će pesma biti singl, roganović (aspirinac) napravio je tekst sa tim njegovim standardnim smelim/drskim forama koje paraju uši i odmah ljudima skreću pažnju... Bilo je tu još drskijeg izbačenog teksta, na dženanovo insistiranje.... inače se naravno pokazalo da ciljanu publiku Roganović nepogrešivo pogađa tekstovima i pesme instant bivaju zapažene....

ovde je samo čudan bio taj spoj takvog teksta i matrice.... i onda smo nekako dženan i ja dogovorili da pesma ne ode u potpuno komercijalno štemovanje, nego da se stalno koprca između emotivne pesme i forsiranog hita.... znači nije slučajno ni to rešenje.... Mislim da refren ne bi bio dvodel da smo hteli još komercijalnije.... ovaj subdominantni deo (hvaaaalaaa tiiii bože što...) bi verovatno u toj ahtung dihtung štemajz varijanti morao napolje.... a dženanu su upravo ti delovi pevački dragi......
tako da , moglo je na mnogo načina a mi izabrali ovaj.....

Neko pitao za bek vokale....
Pevale Ksenija Milošević i Suzana Dinić i ja pomalo.... i dženan možda ponegde neki dupleks hm.... Njih dve sjajno sinkuju sa pevačima.... nema nikakvog posebnog editovanja vokal lajna ili slično.... pevano sve.... nakomprimovano konjski i eto.....
inače uklupno na celoj ploči panorame 90 posto njih su L,C,R nema malih panorama kao 20 u levo 20 u desno.... to važi i za bekove .... sve linije sam rasporedio full L, R ili u C.....

bass gitara na celoj ploči, moj omiljeni svirač, Dragan Ivanović na svojoj Steva Nimčević Forma iDeale gitari direktno u SSL Alpha chanell, api2500plug kompresija minimalni eq i to je to......

pozz

Last edited by Dule A; 08-06-2013 at 12:03 PM.
Dule A is offline   Reply With Quote