View Single Post
Old 31-05-2013, 01:49 PM   #3
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Preporuka soft-a za montazu

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Sve, sve, ali ovo uop?te ne razumem Dok nisam pre?ao na Reaper naradio sam se mikseva muzike i postprodukcije zvuka za video u Vegasu (to mi je bio glavni DAW, po?to gotovo uop?te ne koristim MIDI), i nikad nisam osetio potrebu da "eksportujem materijal i uvučem ga u drugi da bih obradio zvuk".
I ja sam prve radio-d?inglove radio u Vegasu, devedesetih, kada je to bio DAW, sećam se, posle sam pre?ao na Cakewalk...

Doista, ako ćemo kao video-monta?eri posao zaokru?ivati obradom audija, onda se u (savremenom) Vegasu mo?e uraditi puno toga, međutim, ne i sve. Mislim, pre svega, na fina pode?avanja, na tzv. pencil-envelope i redukciju ?uma u selektovanim zonama, na mogućnost da zvuk "čistimo" u spektral-frequency editoru, pomoću posebnih alata, koji rad pojednostavljuju u smislu da ga svode na audio-vizuelni retu?ing, pomoću koga se u samom editoru mogu izdvajati posebni segmenti zvuka, analizirati, menjati, selektivno odstranjivati...

Takođe, nije stvar samo u tome da li ne?to MO?E da se uradi, nego i to KAKO IZGLEDA dok se radi. Po meni, nije isto "punktovanje" zvuka u Vegasu ili Premieru, odnosno neprestana borba sa gomilom video-audio traka koji uz resto grafički sadr?aj po defaultu uzimaju dooobar deo prostora na ekranu, i komotno peglanje u sofveru koji je i grafički i tehnički optimizovan samo za taj posao.

Osim toga, aj ti u After Effects uvezi kompoziciju iz Vegasa, kao ?to bi je, recimo, jednim klikom mogao poćerati iz Premijera, a onda nakon obrade, zahvaljujući Dynamic Link-u, vrati? je u onaj isti Premijer nazad, i nastavi? monta?u. Ne ide. Osim toga, ovo isto va?i kada određene vektorske ili rasterske fajlove ?elimo iz Premijera uvući u Ps ili Ai, da bi ih potom, bez čekanja, vratili.