Quote:
Originally Posted by NewProducer
Pozdrav svima!
Iako sam dosta citao o samoj temi muzicke produkcije, sebe smatram pocetnikom, iako tehnicki uglavnom nemam problem sa snalazenjem sa Cubase-om, Pro Tools-om.
Naime imam jedno pitanje, upravo vezano za ProTools i njegove ugradjene pluginove...
Imam neke midi fajlove, koje bih zeleo da preko instrument trake, da konvertujem preko VST instrumenata, da bi midi fajl zvucao bolje...Svaki midi kanal bi imao svoju zasebnu VST instumentalnu traku. E sad, Pro Tools dolazi sa svega nekolicinu pluginova (Xpand2, Air Mini Grand, Air DB-33, Air Vacuum itd. ), ali mene zbunjuje sta mi od ovoga sve moze koristiti za recimo neku pop/rock pesmu?
Znam da ima mali milion pluginova za download, ali opet sta meni realno najnuznije treba za rad, da bi bubanj (kick, snare...), bass, gitare, synth, zazvucali kako treba? Da li tu preseti igraju glavnu ulogu, ili moram kupiti neke druge pluginove za ProTools?
Unapred se izvinjavam ako se moje pitanje slucajno ponavlja, ali ako je tako, molim vas uputite me na link, gde mogu dobiti odgovor, posto je tema prevelika.
Hvala unapred!
|
Pro Tools (to sto imas) je za sada vise nego dovoljno za rad!! Zamisli da imas hardware (pravi) synth. Mozda jedan ili max dva...(jer kostaju puno para). To sto si nabrojao je vec 3-4 syntha..
A ostalo (plug ins za rad / miks, itd) ima vise nego dovoljno za sad.
Nauci kako to radi i imas stvarno sve sto ti treba !!
Stavise, ima nekolicina producenata koji rade hip hop ili dance pop, koji iskljucivo koriste SAMO Pro Tools plugove / VST instrumente..zbog kompatibilnosti sa drugim studijima...gde god odes - sve je isto i moze da se radi odmah !!
Nemoj da se opterecujes sta nemas - to sto imas je mnogo mnogo vise nego na cemu su se pravile fenomenalne ploce pre!
Pesma je najvaznija!!