tako nekako funkcionira kako si rekao, 3 osi plus jedan neusmjereni mikrofon, i da taj koncept je star već 40 godina (negdje u 70-ima počelo pa umrlo, pa sad opet počinje). Imamo soundfield mikrofon na faksu, tetramic
http://www.core-sound.com/TetraMic/1.php. I daje dosta dobre rezultate.
Problem je sto mi je zavrsni rad sinteza zvuka a ne snimanje pa moram usporediti snimku sa po mogucnosti slicnom sintetiziranom snimkom.
Opet cu ponovit, ovo je 10000 put bolje od nekog xx.xx sistema jer kao prvo iz 4 kanala dobijete pravu 3d sliku, znaci zvuk nije samo u horizontali nego bas svuda i to sa 8 zvucnika mozete postici ekstra dobru lokalizaciju.
Zasto nije zazivjelo, mozda je problem sto treba tocno unijet podatke u dekoder koje su udaljenosti zvucnika, inace dobijete sataras od zvuka, sto kod ostalih sistema nije bas tako drasticno, jer vrijedi jedan kanal jedan zvucnik (pa i ak se mal pomakne zvucnik nema veze), a ovdje se preko matrica i vektora (malo visa matematike) dobiva zvucno polje koje se totalno uništi ako krivo postaviš zvučnike. Al opet prednost je što možete bilo kako pozicionirati zvučnike, a već imaju dekoderi s kojima možete fino kompenzirati udaljenosti (GERZONIC 2nd order dekoder). Očito da je i taj mali "napor" za običnog čovjeka robija, ali šta je onda sa kinima?? Iako laici i 5.1 sisteme sloze na hrpu tak da ne vidim iskreno razlog zasto se 5.1 i slicni probio a ambisonics nije. Možda je i produkcija u takvim sistemima kompliciranija, možda se kompanije nisu sjetile toga, tko će ga znati iskreno.
Al najviše mi se čini da je ovo sto je rekao awacs. Izgleda da je tehnologija uranila, jer tko bi u 70-ima kupio 8 zvučnika. Proglasili bi te blesavim. Pa je zato propalo, danas nije problem imati 8 zvučnika.
Ovo za produkciju ću probati saznati, ako bude vremenavaljalo bi nešto estetskoi složiti kako je awacs rekao. Na fakultetu imamo odlične uvjete, imamo prostoriju, zvucnike, mikrofone pa zašto ne bih malo više vremena proveo u toj prostoriji i složio nešto vrijedno slušanja.
I da, mislim da se čak cijeli taj koncept razvija u smjeru dizajniranja prostorija i akustike. Odeon ima npr mogućnost dekodiranja u B-Format za ambisonics, tako da profesori na faksu to čak uglavnom za to i koriste, samo mi mladi smo više nabrijani na neke filmove, igrice, produkciju pa želimo da za živi i u tom svijetu.
Studiram elektroniku(elektroakustiku) na fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.