Pozdrav ljudi. Ne znam koliko ste upoznati s ambisonicsom i svime vezanim uz njega, jer se radi o vrlo dobrom sorround sistemu. Za razliku od ostalih sorround sustava koji idu logikom jedan kanal-jedan zvucnik, ovdje imamo manje kanala nego zvucnika i raspodjela se vrsi preko matrica i matematickih jednadzbi. Trenutno radim zavrsni rad na temu toga, tocnije sinteza i snimanje zvuka za ambisonics sustave. I sustav je puno bolji nego klasicni 5.1 ili 7.1 sorround, pogotovo kada su zvucnici postavljeni u 3 dimenzije. Lokalizacija je puno bolja, jer se stvara virtualno polje a ne da zvucnik glumi izvor. Dodatna pogodnos tje sto se i karakteristike prostorije mogu neusporedivo bolje prenijeti s obzirom na klasicne sorrund sustave (5.1 7.1 slicno). Na fakultetu imamo prostoriju s takvim sistemom, 16 zvucnika rasporedjeni u kuglu, slusatelj u sredini kugle. E sad meni nije jasno, zašto se to nije probilo, pa barem za kina ako ne komercijalno? Bilo je par primjena, mislim da je dirt3 imao neku mogucnost ambisonicsa i jos neki naslovi al ne znam napamet. Ako neko ima neke informacije, savjete, misljenja neka podijeli sa svijetom
Malo literature
http://www.ambisonic.net/
Evo i slika iz naše ambisonics prostorije na fakultetu. Ovo je stara slika, dodana je još stolica i subwoofer

Bit će još slika nadam se