@vakatt: ti si KUPIO klavijaturu i SVOJEVOLJNO si je pozajmio Igoru, dakle to je TVOJA klavijatura i možeš da radiš sa njom šta hoćeš, pa i da pozajmiš Igoru.
Međutim, da li bi bilo ok da Igor koristi tvoju klavijaturu bez tvog znanja i dozvole, pri tom još da je dijeli i daje kome hoće takođe bez tvog znanja i dozvole, pri tom još zarađuje novac sa tvojom klavijaturom? Ja smatram da to nije OK.
Kada su u pitanju piratizovani softveri, situacija ja ipak malo drugačija, nego sa klavijaturama, jer softver ti možeš kopirati sa HD-a na HD, a klavijaturu ne možeš.
Naime, prozivođači nisu saglasni da dijele programe besplatno, to je firma, plaćaju zaposlene da razvijaju programe. Oni te programe žele da prodaju, dakle nisu saglasni da ih ti ili ja dijelimo, softver je proizvod koji oni žele da prodaju. Tebi ako se to ne sviđa, ti nemoj kupovati proizvode te firme i tačka, niko te ne prisiljava niti to traži od tebe.
Npr. ja sam programer, napravio sam samostalno racimo nekakav cool VST, ali ja ne želim da ga dijelim nego da ga prodajem recimo za nekih 10 EUR-a. Korektno je da za svoj trud budem plaćen. Nikoga nisam prisilio da kupi moj program, niko nije obavezan da kupi moj program, svako ima volju da ga NE KUPI i da ga uopšte ne koristi i ne mora naravno nikome ništa da plati.
Nije OK da neko ko je krekovao taj moj program prodaje za još upola cijene ili ga dijeli besplatno a da ja nisam sa tim saglasan. Dakle to nije sloboda softvera, to je zlouptreba.
Evo iz drugog ugla, napravio sam cool VST, ne želim nikakav novac niti bilo ko da mi plati. U tom slučaju je potpuno OK da taj moj VST ljudi dijele i jer sam ja kao njegov tvorac potpuno saglasan sa tim.
Dakle poenta je sledeća, neka ljudi koji su napravili programe odluče da li će ih prodavati ili dijeliti besplatno, to je OK dok je njihova volja.
Ja kao korisnik ću da se odlučim hoću li kupiti neki program ili ću korisiti besplatne legalne programe, što je takođe moja volja i sve OK