Quote:
Originally Posted by fix3r
Mi programeri zivimo od vazduha i dobre volje i tu smo samo da tebi bude lepo sa besplatnim programima. Kako me samo nervira ovakav stav... yebo ga ti, imas besplatne programe za sta god volis. AKo ne mozes da priustis sebi komercijalne onda koristi njih. Ako vredis ista kao muzicar onda ces kad tad i moci da ih priustis. Do tad smanji malo dozivljaj.
|
Ne, ne, ?ao mi je. Mo?e? slobodno da se nervira?, ali moje je mi?ljenje da te to neće odvesti nigde. Procenat onih koji u svojim računarima imaju isključivo kupljen softver u odnosu na nas druge takav je da se ne mo?e nazvati ni zanemarljivim. Svejedno govorimo li o Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji, reč je o globalnom fenomenu. Pa sad, ako hoće? jedan tako rasprostranjeni fenomen zvati lopovlukom, po meni je to manje ili vi?e isključivo.
Umesto uzaludnog tro?enja energije na ?ivciranje zbog toga ?to neki tamo krajnji korisnik montira u krekovanom CuBase-u, bolje je nerve preusmeriti na smireno razmi?ljanje o tome ?ta to određene programere tera da postanu hakeri. Jednaki genijalci kao i cyber-puritanci, ali svoje znanje koriste da podrivaju rad svojih kolega, a i ono ?to je tobo?e tako logično da bi moralo da se usvoji kao pravilo normalnog pona?anja? U nekim slučajevima, verujem, da se iza svega krije i neka vrsta interesa, ali siguran sam da hakeri mahom svoju "misiju" do?ivljavaju i kao ideolo?ku, u smislu ru?enja "Berlinskog zida" pre nego ?to izbije rat.
Time, zapravo, i čitavoj zajednici upućuju poruku da je potrebno redefinisati razumevanje i namenu intelektualne svojine, ne bi li se ova na kraju oslobodila tereta kapitala koji joj je oduzeo sve druge, a ostavio samo jednu muzu. Samog sebe, tj. novac.