View Single Post
Old 26-03-2013, 07:22 PM   #8
Gillette
Member

Default Re: va?a vizija stvari

Quote:
Originally Posted by Granata View Post
tvoja filozofija polazi od pogreshnih pretpostavki.
niko ne dodajw boje na sliku, ne dosnimava instrumente na tu pesmu vec zvuchnik i soba samo drugachije reprodukuju ono shto je vec na snimku, i to ne zato shto je tako bolje vec uglavnom zato shto je jeftinije, lakshe, neizbezno, ili nekome samo godi taj trip...
ja zapravo nemam svoje pretpostavke, već sam samo citirao tekst koji se inače bavi ovim stvarima.

da podsetim

"Na primer, pesma koju volite je neka stvar gde ima puno basa i bubnjeva. Na studijskim zvučnicima poslu?ate tu istu pesmu- ali tamo se bas ne čuje toliko. To je normalno, jer ideja studijskih zvučnika je da oni ne ?farbaju? zvuk, to jest da daju tačno one frekvencije koje su zapravo i snimljenje."

?ta u ovom tekstu znači sledeći iskaz "ali tamo se bas ne čuje toliko."

Koliko reba da se čuje?
Recimo da slu?amo muziku preko slu?alica. Dakle forget about prostor i pozicioniranje.

KO je taj koji treba da odredi koliko će tu basa i bubnjeva da se čuje?
Slu?alac (sa nekakvim EQ?)
Proizvođač slu?alica?

Zamislimo sada ukus coca-cole. Da li on treba da se menja u zavisnosti od veličine fla?e? Ili da ostane isti pa isti?

Eto to je to ?to mene zanima ovde, da li je moguće uskladiti kvalitet zvuka sa volumenom.
Ako već postoje studijski zvučnici koji eto najvernije prikazuju ono ?to se de?ava u studiju (ili na koncertu?) kako ćemo ikada biti sigurni da je ono ?to slu?amo kroz Hi Fi zvučnike, kroz slu?alice, preko ovih ili onih medija - biti ok?
Gillette is offline   Reply With Quote