Quote:
Originally Posted by amaterius
ovo o exportu u mono svega osim sinta i owerheda pokupio sam od čovjeka koji ima staža iza sebe ...što sviračkog što ,ajmo reči, producentskog...čuo sam njegove radove i mislim da čovjek zna posao...
|
Pa dobro, on to radi tako, kakve to veze ima sa tobom? Istina, ako je neki VST instrument MONO (kick, snare, flauta, šta god) ništa nećeš dobiti time što ćeš ga eksportovati u STEREO traku.
Ako instrument ima neki stereo ambijent (reverb, eho...) u sebi onda ga eksportuješ ili kao STEREO ili kao odvojene L i R kanale. Ovo drugo ti se možda čini čudnim, ali neki ljudi prosto vuku tu naviku iz vremena analognih miksera koji su imali samo MONO kanale.
Generalno, i kod STEREO i kod L/R eksporta može da nastane problem ako ti je recimo gitara u sredini pa u miksu hoćeš da ti bude polulevo, onda će i taj ambijent da "vuče" više u levo. Ponekad hoćeš baš to, ponekad potpuno suprotno, a ponekad uopšte nećeš TAJ ambijent, nego neki drugi.
Sve zavisi od konkretnog slučaja, i ne postoji "pravi" način rada. I profesionalci rade nekad ovako, nekad onako, od slučaja do slučaja.
Quote:
Originally Posted by amaterius
napravim bas od više traka jer ne uspijem dobiti drugačiji karakter samim programiranjem pojedinih tonova( e sad il ne znam il se ni neda), no oma li opcija u cubaseu da exportiram selektirane kanale u mono
naime ja kad idem na export jedina mi je opcija da mutiram sve ostale kanale u onda exportiram samo konkretno tri kanala basa u jedan..
ima li kakva brža opcija
|
Brža opcija ti je da na ta tri kanala pritisneš SOLO.
Pozdrav,
Vasa