Thread: mono export
View Single Post
Old 20-03-2013, 10:37 AM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: mono export

Quote:
Originally Posted by amaterius View Post
ovo o exportu u mono svega osim sinta i owerheda pokupio sam od čovjeka koji ima staža iza sebe ...što sviračkog što ,ajmo reči, producentskog...čuo sam njegove radove i mislim da čovjek zna posao...
Pa dobro, on to radi tako, kakve to veze ima sa tobom? Istina, ako je neki VST instrument MONO (kick, snare, flauta, šta god) ništa nećeš dobiti time što ćeš ga eksportovati u STEREO traku.

Ako instrument ima neki stereo ambijent (reverb, eho...) u sebi onda ga eksportuješ ili kao STEREO ili kao odvojene L i R kanale. Ovo drugo ti se možda čini čudnim, ali neki ljudi prosto vuku tu naviku iz vremena analognih miksera koji su imali samo MONO kanale.

Generalno, i kod STEREO i kod L/R eksporta može da nastane problem ako ti je recimo gitara u sredini pa u miksu hoćeš da ti bude polulevo, onda će i taj ambijent da "vuče" više u levo. Ponekad hoćeš baš to, ponekad potpuno suprotno, a ponekad uopšte nećeš TAJ ambijent, nego neki drugi.

Sve zavisi od konkretnog slučaja, i ne postoji "pravi" način rada. I profesionalci rade nekad ovako, nekad onako, od slučaja do slučaja.

Quote:
Originally Posted by amaterius View Post
napravim bas od više traka jer ne uspijem dobiti drugačiji karakter samim programiranjem pojedinih tonova( e sad il ne znam il se ni neda), no oma li opcija u cubaseu da exportiram selektirane kanale u mono
naime ja kad idem na export jedina mi je opcija da mutiram sve ostale kanale u onda exportiram samo konkretno tri kanala basa u jedan..
ima li kakva brža opcija
Brža opcija ti je da na ta tri kanala pritisneš SOLO.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 20-03-2013 at 10:51 AM. Reason: "pravi" način rada
awacs is offline   Reply With Quote