4-5" nearfields
Pozdrav,
Jos jedno pitanje na temu nearfield-a, bojim se. Vise verujem odgovorima na ovom forumu nego svemu sto sam do sad procitao na ovu temu. Procitao ostale teme ovde, i nisam bas nasao paralelu.
Trenutna situacija - tipicni kucni studio, uglavnom elektronika i slicno, nema snimanja akustike, gitara, roka itd. Gledam da nabavim monitore, ali omanje iz dva razloga - jacina (ne mogu da 'razvijem' nesto sa sedmicama) i prostor (netretirana soba, stajace na stolu, 30cm od zida sa 70-ak cm slusne razdaljine). Zadovoljan sam ako postignem nekih 80% zvuka koji bi se smatrao dovoljno dobrim za miksanje, ostatak bih doradio na sluskama ili odneo do prijatelja sa propisnom sobom i 8040 Genelec-ima. Kompromis je prihvatljiv.
Trenutno razmatram nekoliko opcija:
Genelec 8020a/b
Focal cms40
Equator D5 (zasad mi se cini kao najbolji izbor, a i dosta su jeftiniji).
Rekao bih da je 5" najvise sto mogu da rasporedim na stolu.
Cena je varijabilna (u rangu gore pomenutih), nemam bas ultra striktni budzet, radije bih da budem zadovoljan monitorima. Ima li neko iskustva sa gore pomenutim? Ili neka preporuka za monitore iz te klase koje sam mozda prevideo?
Oticicu za vikend da poslusam ove monitore, ali ne verujem preterano zvuku u ovih par demo soba za koje znam. Verujem da ljudi na forumu imaju mnogo vise iskustva sa svim ovim.
Uzgred, svestan sam ja jako dobro da nema od detaljnog zvuka i korektnog miksa nista u ovom slucaju. Ali jednostavno moram da predjem na monitore jer slushke (ATH-M50) pocinju da smetaju - par sati bass-heavy miksa i moram da batalim muziku na jos par sati, i propade dan. Monitori su mi sada vise nuznost nego luksuz.
|