Thread: saturacija
View Single Post
Old 11-03-2013, 08:27 AM   #57
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: saturacija

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Tako i ja na to gedam. Ako hoćeš baš to, onda treba ići tim putem i nema žaljenja
A što se McCartneya tiče - upravo tako zvuči, jako lijepo, toplo i svakako pokazuje da digitalija može itekako toplo zvučati (tu nema spora), ali je moderan zvuk!
Digitalno ne znači "hladno", ono ustvari ne znači ništa osim onoga što se u njega unese, tu je u početku bio problem jer su ljudi bili navikli na to dodavanje analognih uređaja, zapravo grešku, a onda su završili sa digitalnim snimačima koji ne unose ništa osim onoga što izvođač i tehničar zabeleže, što je nekima bio problem u to vreme.

Ali ne treba zaboraviti da je digitalno samo beleženje zvuka i njegova manipulacija, dakle najvernije i najkvalitetnije u poslednjih skoro 150 godina, a da "toplina" i emocija dolazi i dalje od instrumenta, izvođača ili njegovog glasa.
Ne treba zaboraviti da je saturacija i "toplina" oko koje se sada diže takva frka bila deo problema tehničara, a ne krajnji rezultat i njihova želja, kao što je to slučaj danas.

Zbog toga je svaka rasprava analogno vs digitalno besmislena, prvo jer je digitalno daleko kvalitetnije u pogledu tehničkih mogućnosti i svih onih želja koje su inžinjeri ranije samo sanjali, a da muzika sa tim nema mnogo veze, kao ni "toplina" koja se često pominje.
To i dalje, kao i u proteklih nekoliko hiljada godina, dolazi od izvođača i samo se beleži realnije nego ikada.
E sad, realnost je nekome majka, a nekome maćeha.

Naravno, to je tako kad se na stvari gleda čisto iz tehničkog ugla, ali ako se na sve posmatra više ideološki, kao što je tvoj slučaj gde ti baš hoćeš da rekreiraš neki zvuk iz nekog vremena (što sam i sam bezuspešno pokušavao da simuliram) onda ovo odozgo nije mnogo relevantno, tu se prednost daje samoj formi.

Ali, ako to nije slučaj, koristiti sve analogno u današnje vreme zbog nekih ubeđenja kako je to bolje eto tek zato što je analogno, nije baš pametno.
Najbolje je napraviti blend od svega ponuđenog, pa dobiti najbolji kvalitet usnimka i njegove obrade u digitalnoj tehnologiji, a svakako da će mikrofoni uvek biti analogni, pojačala i predpojačala takođe, to je po meni savršen spoj ove dve nesuprotstavljene strane.
Kao i uvek, suprotstavljanje analognog i digitalnog je van svake pameti, jer kako god da se okrene jedno bez drugog ne ide...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 11-03-2013 at 08:30 AM.
kravadinka is offline   Reply With Quote