Quote:
Originally Posted by kravadinka
Pa ne bih baš rekao tako, produkcija danas ume biti jako dobra
|
Produkcija danas ima amplitudu od potpune propasti do svemirskih dometa. Raznovrsnost je jedini kontekst o kojem danas možemo govoriti. Ali mi je neverovatno da u celom tom dijapazonu ne postoji (ili bar ja ne mogu da nađem) nešto aranžmanski i zvučno tako jasno, jednostavno i kristalno čisto kao prvi album Bitlsa.
Kad već govorimo o saturaciji, bio je neki članak (nažalost zagubih link) gde autor poredi miksanje muzike sa lakiranjem drveta, koje je kvalitetnije što se više slojeva laka nanese. U njegovom luksuznom automobilu drveni delovi su lakirani dvadeset puta. Elem, on smatra da svaki novi "nanos" harmonske distorzije ima isti takav učinak na audio snimak. Onda je izračunao da su Ringovi bubnjevi prolazili kroz sedam ili osam faza gde se u svakoj od njih dodavao novi sloj distorzije - lampaško pretpojačalo, kompresor, eq, traka, pa onda kroz bouncing opet traka, itd. Po njemu je to ključna stvar koju danas producenti ne mogu da reprodukuju, čak ni uz pomoć saturation pluginova, jer se priroda i redosled tih pluginova suštinski razlikuju od tadašnjeg procesa. Ali od cele priče mi je najbitnije to isticanje važnosti saturacije za kvalitet zvuka. Nemam profesionalnog iskustva u snimanju muzike i ne mogu ništa da kažem o tome, ali voleo bih da nađem tu meru i oblik distorzije koja zaista na pravi način obogaćuje zvuk. Ako je uslov za to da se RMS u masteringu ne dotera do plafona, tim bolje. Nigde ne piše da u 2013. sve mora biti prejako - eno ga Gotye i još mnogi, da ne nabrajam sad, imaju tihe pesme pa im to nije smetalo da postanu hitovi.