View Single Post
Old 05-03-2013, 04:00 AM   #111
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Slika je objasnila !!!

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Jedino bih ja zamerio ovde po koji digitalni klip... Verovatno je nastao kad je prebacivano sa trake ili cega vec na komp. Ipak je ovo muzika sa vecom dinamikom... Ali zvuci sasvim fino i realno.

To je po meni i neki bottom line - svaka muzika ima svoju opremu koja joj "lezi", ako neko snima jazz, rock ili slicno, mozda ce najradije upotrebiti retro opremu. A jevtina retro oprema ne postoji, ili cuci na tezgama na bubanj potoku. To je onaj deo jednacine od nekoliko hiljada $$$

Digitalno postoji i jevtino i skupo, ali kao sto vec neko rece, nije razlika tako drasticna u kvalitetu izmedju lo-enda i hi-enda kao kod analogne tehnike. Postoji naravno, ali je tamo mnogo izrazenija. Nece jedan Focusrite da upropasti miks nacisto, ali zasto rizikovati. Znam studija koja rade sa Delta 1010 kartama i totalno su konkurentna onima koji rade sa nekim mnogo boljim spravicama. Zato je digitalija i pristupacnija, pa ona slika sa pocetka mozda i nije realna za neko novije doba...

U principu, u zivotu nista nije tako crno-belo, pa ni ovo. Uvek postoje nijanse.

@Branoy
Moram jos da dodam... Ja ne vido' studio bez kompjuktora... Mozda postoji jos po neki pure analog super skup studio sa SSL konzolom iz cetr'sprve i sta ja znam cime jos (koji ce vrlo skoro da se raspadne jer ne moze jednostavno da bude dovoljno isplativ), ali realnost studija danas je komp i oprema do 2-3000 eura. Sve sto cujes a novije je od '90, verovatno je izaslo sa nekog kompa. Da li MAC ili PC, nebitno, uglavnom eto - bez DAWa danas nema studija.

Sto se tice "duse" koju ti mislis da usnimis... nista od toga. Ionako sve ode na kraju u PC. A opet, mislim da je bolje da dodas malo Waves NLS efekta, cak mozda i provuces kroz pravu traku kao FX - sto ljudi i rade, nego da snimis sa sve tim efektom, pa da ne mozes da ga se resis. Nije sva muzika za sum i pucketanja i mast i sta znam sta... Neko voli silikone, neko prirodno

A sta je po pravilu i ispravno ? Ko smo mi da o tome sudimo ? (rece Skrillex i nasumicno prevuce preko tastature radeci na svom najnovijem projektu) ...