e bas lepa diskusija.

jeste sara malo levo - desno..ali je dobro da se diskutuje.
Oko opreme malo...primer.
CLA nije jednog dana resio da miksa i otisao i kupio sve najskuplje. On je radio godinama, kad vecina sprava koje ima nisu bile skupe i retro kao danas. Svi onu kupe te miksete kad se neki studio zatvori i na kraju..danas je SSL dzabana !!! Ko ima prostoriju, para za struju i nekoga da popravlja - bagatela !!!
Drugo - kao i svi na zapadu koji zaradjuju..na kraju meseca / godine - kad treba da se plati porez - bolje je kupiti nesto od opreme, nego dati poreznicima!
Zato sam i ja svojevremeno nakamarao svega i svacega !!
Razlika je sto je CLA i dalje popularan, radi iskljucivo artiste koji nekako nadju pare za njega (a cak je i on znatno smanjio cenu) - jer je vec doveo sve do savrsenstva brzine i samo stancuje..daj sve!!)
Kod mene a bogami i kod 90% producenata koje znam u Londonu je odjednom presusilo. Para nema kao pre (90% manje) razlike u ITB/OTB neznatne, onome ko placa neprimetno a hoce da uradi recall posle 3-4 nedelje / meseca, itd itd... Sva ta tehnika postane u nekom momentu teret i ljudi se lako prebace na ITB zbog ekonomije (brze, jeftinije)
Cak je i poznati house DJ/producer Steve Mac skoro prodao svoj MCI na koji su svi pustali sline a covek posle toga rekao da NIKAD nije bio produktivniji od kad se resio mikste !!
Zanat inzinjera je (cak i ovde) postao "endangered" (u opsanosti da nestane).
Bice uvek nekolicina onih koji su top i koji to rade jako jako dugo i pokoji novi jako talentovani...ali posvetiti se snimateljskom poslu danas, u ovom vremenu..i potrositi mladost i godine na to ???? Cemu? Zasto? Za koga??
jednostavno nema dovoljno posla i para za sve a kamoli za one koji pocinju i loze se na snimanje. Pozdravljam sve...ALI mislite i na buducnost.
Ima smisla SAMO ako uz to PISETE SVOJU MUZIKU, koja MORA DA BUDE KOMERCIJALNA, da bi nekako uspeli da zivite od svega toga (studio / muzika / produkcija)..inace - mrka kapa!
Kao hobi - sve moze, nema problema.
Znam puno hobista sa neverovatnom opremom ili hi-fi jem..koji nemaju pojma o zvuku ali ih uopste nije briga !! ima se - moze se !
necu vise da se vracam na pogled iz perspektive slusaoca (vec smo to prosli)