Quote:
Originally Posted by Synclavier
Hvala na "hrabrosti"  ...
I sam se retko javljam sa komentarima, a jos redje postavjam demoe ili gotove radove iz slicnih razloga kao i ti. O nekim tvojim primedbama se bas da razmisliti.  Ipak, sto se tice produkcije na samom svom pocetku, stvar oko "izbora materijala u odnosu na izvodjaca i tehnicko okruzenje u kom se izvodi", je vec bila "zakucana" pre nego sto sam se uopste i latio posla. To je bila takoreci "osnovna i nepromenljiva pretpostavka" da se ista uopste i radi, i na to sam svesno pristao i uspeo "u letu" da korigujem izbor za mozda cetvrtinu materijala i pristup za isti. To je i jadan od razloga zasto sam na ovom materijalu koproducent na 8 od 15 snimljenih pesama, a ne neko ko je stoprocentno kontrolisao stvar od pocetne ideje do mastera, na cemu bih insistirao da se radilo o materijalu koji bih sam izabrao, ili bio autor.
Sto se tice vestackog guranja rubato tempa u "fiksni" - slazem se, ali u ovim konkretnim slucajevima nijedna od pesama originalno nije u rubato tempu, mada kada je u pitanju etno, cesto postoji vise "originala"... 
|
Izbor materijala mi je (otprilike) jasan od početnog posta - Knez je hteo da peva pesme koje poštuje, što je samo po sebi za poštovanje. Ovo su tri jako dobre pesme. Opet, izvođači nažalost često nisu svesni da ono u čemu oni uživaju nije isto što i ono u čemu publika uživa.
Kad sam pomenuo
tempo rubato mislio sam na "Đelem, Đelem". Nije presudno kako je kompozitor zamislio pesmu nego kako se pesma primila u narodu. Dešava se da pesme postanu "narodne" u obliku koji kompozitor nije imao na umu, već neko posebno izvođenje pesme postane uzor - postoji gomila primera od "All Along the Watchtower" do "Ko te ima taj te nema" (a i bliže i dalje). "Đelem, Đelem" je iz tog serijala, i od "Skupljača perja" je to "tempo rubato pesma" (iskreno priznajem da nikad nisam čuo original iz 1949.). Jedostavno mi ovaj konkretni pokušaj
rekvantizacije "ne radi".
E da, priznajem da mi je trebalo hrabrosti da napišem bilo šta u ovoj temi. Nezgodno je pričati o kući koju su projektovali dobri likovi, keramika, bela tehnika i drvenarija su odlični, sve je na svom mestu osim što je kuća na klizištu.
Pun pozdrav,
Vasa
P.S. Pesme "All Along the Watchtower" i "Ko te ima taj te nema" sam pomenuo kao primere za drugačije tumačenje, nikako kao primere za tempo rubato