Quote:
Originally Posted by Reinhardt
Neki dan završavam mix (tretiram lo-mid na taj način), isporučim ga klijentu, kad ono sve 5, al brate zvuči ti ko Pantera a mi htjeli Velvet revolver.
|
E, ja tu nisam pametan pošto odavno ne radim sa klijentima koji hoće da "zvuče kao neko" (jedna od prednosti odlaska u "penziju"

).
Quote:
Originally Posted by Reinhardt
Što se tiče top-enda (da se vratimo na temu),
pitanje svima, što koristite za boostanje (extra)visokih?
Neki određeni plug/hw ili defaultni?
|
Evo da odgovorim na anketu - ne koristim ništa osim standardnih EQ pluginova, a među njima najčešće ReaEQ (default u Reaperu). Te (extra)visoke prepuštam master-efendiji, a jedini razlog je čisto iskustven.
Kad sam bio mnogo mlađi prečesto mi se dešavalo da zbog zamora i zasićenosti ušiju i mozga pred kraj miksa počnem da dodajem top-end (pa čak i Aphex Aural Exciter

), "samo da još malo dosolim"

. Nevolja je što se toliko brzo navikneš na te najviše visoke da posle petnaest minuta pomisliš kako bi mogao još malo da ih dodaš.
To je jedan od razloga zašto uvek insistiram da mastering radi neko drugi - em je neutralan (nema predrasude u odnosu na materijal i miks), em ima odmorne uši i bolje čuje čega ZAISTA ima premalo (ili previše). A i dobro je da imaš na koga da se vadiš: "Nisam ja zajebao stvar, to Mitar Perić zajebao u masteringu, majke mi"

Eto, opet sam se raskenjao, a mogao sam lepo da kažem da je JJP (skoro) potpuno u pravu.
Pozdrav,
Vasa