Thread: visoki tonovi
View Single Post
Old 21-02-2013, 03:03 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: visoki tonovi

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
-za?to, ako snimam korektno (mic technique,oprema, soba..) u mixu fale visoki?
Mislim da smo svi hteli - ne hteli navikli na produkciju sa "nabrijanim" visokim tonovima, a ima malo veze i sa sledećom stavkom.

Quote:
-za?to je općeprihvaćena zabluda da "produkciju sa ovih prostora" mo?e? prepoznati po low endu/dubokim (pogotovo kad znamo da u većini popularne glazbe ispod 150hz su maximalno 2 instumenta koji koegzistiraju skupa)?
To je tačno (da su cca. dva instrumenta u pitanju), ali ljudi mahom ne obraćaju mnogo pa?nje na dve stvari:

1) highpass filter.

2) low mid opseg od 200-300Hz koji se gomila sam po sebi, jer ga ima u svim instrumentima osim u činelama. Po meni je tretman low mida čak i va?niji od highpassa

Taj low mid ima tendenciju da maskira najni?i opseg, pa ljudi često umesto da skinu ~200Hz (ili tu negde okolo) dodaju bas frekvencije da bi im stvari postale "deblje". A u stvari, kad ukine? taj "blatnjavi" opseg u većini slučajeva shvati? da basa ima dovoljno, samo je bio sakriven. Onda ako hoće? mo?e? i da ga pojača?, pa čak i da pretera? (ako je to umetnikova ?elja), a miks opet neće delovati blatnjavo.

Nekako slično va?i i za odnos "visokih" i "visokih srednjih".

Quote:
-za?to upravo na lo-res playerima/reproduktorima odlična (strana)produkcija dođe do izra?aja?
Hehe, zar tebi u potpisu ne pi?e: "the midrange is the key"?

Quote:
-za?to mi je Maag eq najdra?i za boostanje visokih, i u čemu je caka kod njega
(Air freq @ 40khz)?
E, to stvarno ne znam

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 21-02-2013 at 03:08 PM.
awacs is offline   Reply With Quote