Re: Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint
Synclavier +10 za tekst... kad se sve procita ponovo (i polako) onda se sve skapira..nema razloga za "skakanje" i vredjanje (??)
ja svoje bavljenje sintisajzerima delim u tri faze:
Prva od 1982 - 1986 (dok nisam dosao u London)
Tad smo u BG koristili danasnje klasike..SH101, Juno 60 i 106, MKS-30, MKS-70, SPV-355, SVC-350 vocoder, Korg Mono Poly, Polysix, RSF Kobol semi modular, Roland System 100M, MC-4B, SCI Pro One, Sixtrak, Drumtrax, TR-808, Simmons drums itd itd..i samo ja znam koliko smo se patili i smarali sa sync masinama, bednom polifonijom i monofonim sequencerom !!!
U Londonu sam imao MIDI setup, koji se uglavnom sastojao od MKS-70, Korg 01Wr, SH-101 preko CV.MIDI, U-110 i 4 Akai samplera (S900, CD3000i, CD3000XL i S6000). sampleri su odradjivali 90% zvukova jako dugo...
Vremenom sam pazario i Novation Super Bass, waldorf Pulse, pa cak i ceo Synclavier system (!!) Ali sistem rada (trazili su se brzi rezultati) nije dozvoljavao puno "chmaranja"... a bilo je i situacija gde upalimo Synclavier, ljudi ocekuju da se ukake od sprave koja je kostala ?200.000 (!!) i kad vide da treba minut da ucita 80MB sound (alo?) ili kad prodju FM library...svi kazu.."jel to to??" Pogotovo onaj koji je krenuo sa velikim soft samplerima koji drze ceo orkestar ili 10 soft synthova sa 1,000.000 preseta, nemoze da skapira u cemu je fora... to sto je zvuk "masan" i sirok, nikoga ne interesuje.
vremenom mi je sve postalo teret i cak i MIDI sprave su postale problematicne zbog recall-a. Posto se radilo brzo, terao sam MIDI u mixu, nisam snima audio i posle nekog vremena bilo je frka da se otvori session sa istim soundima.
Evo juce sam otvorio session od pre 10 godina (pesma do jaja, uklapa se 100% u danasnje nove muzicke tokove..) i SVE sem vokala MIDI !! AAarrghhhh... OK , imam MIDI fajlove, nove farbe itd...bice jos bolje...itd.
Treca faza je sad - zadnji par godina... sad na gajbi (bez velikog studija i miksera sa 80 ulaza i bez MIDI 8x8 interface-a) malo mi je smaranje da prebadam MIDI kablove i I/O u MBox pro...nema dovoljno ulaza itd...a i razlika u farbama je neznatna...
Iako sam relativno kasno presao na ITB i generalno koriscenje soft syths (PT Mix nije podrzavao bog zna koliko soft synthova,,) a posle sa PT HD (gde je bio VIRUS) nisam mnogo radio muziku jedno par godina.... za ovo sto sad radim (komponovanje i povremeni remix) ITB i soft synths mi odgovaraju 1000% !!
Takodje, sve to dolazi sa godinama..vise nemam vremena da sedim satima i da vrtim dugmice na sintijima..mislim nikad i nisam..neko drugi je uvek to radio...sad ocekujem od sebe brze rezultate inace se smorim.
U principu svi ljudi (producenti / kompozitori) su u tom fazonu...ako treba da se potrosi pola dana da se napravi sound ili prespoji neko patch polje..ode inspiracija, odose pevaci i tekstopisci ode DJ...
zato je i ceo setup redukovan 95% i nikad nisam bio srecniji. Nemoram da se brinem o gomili sprava (koje sam non stop nosio na popravke), nemoram da placam rentu za prostorije, nemoram da pisem recall u sveske itd itd...mogu da radim 4 pesme jednu iza druge bez ikakvog gubljenja vrema, itd..
a kad se svi ti hard / soft sintovi spakuju u mix - nema teorije da se pozna ko sta svira, da li je ovo ili ono....
a ovaj Korg (usb kontroler sa patch kablovima) neznam kad sam zadnji put upalio...
|