View Single Post
Old 11-02-2013, 05:11 PM   #14
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Ima li upgrade pravog smisla u datoj situaciji?

Ovako:
Neke kartice rade sa manjim baferima (RME), ali to je samo jedan aspekt performansi. Na primer, RME sa slabijim procesorom ce moci da izgura latenciju od 2ms, ali ja vam GARANTUJEM da cu da "oborim na kolena" (nateracu ga da krcka) i 12 jezgrani intel Xeon sa RME karticom. Sve sto treba jeste da stavim JEDAN JEDINI Waves L316 na Xeon sa RMEom podesenim na 2ms i krckanje ce zapoceti. Zasto ? Zato sto je taj plagin prilicno zahtevan po pitanju velicine bafera (300ms) i manji bafer podesen u ASIO drajveru ga nece zadovoljiti. Ovakav je bar slucaj u Cubaseu.

Dakle o performansama ne treba suditi (samo) po tome koliko moze asio bafer da se spusti.

Ono sto moze da se meri je koliko moze da se startuje ovakvih plaginova sa pravilno podesenim baferima i tu ce Xeon zasjati u punom sjaju (nezavisno od audio interfejsa)

Bolji audio interfejs ce samo omoguciti da se pri malim baferima (tamo gde nema potrebe za velikim latencijama - IR reverbi, linear phase ekvilajzeri i sl) sve odvija kako treba i da se ne unosi dodatno kasnjenje zbog traljave USB ili FW implementacije drajvera.

Da bi realno izmerili performanse, mislim da treba prvo da se usaglasimo oko neke vrednosti ASIO bafera, pa zatim oko plaginova. Zbog toga sam pre govorio o projektu koji bi se ovde okacio i koji bi bio nas benchmark.

Pitanje "koliko ekvilajzera i reveraba mozete da poterate na vasem racunaru" je krajnje pausalno i neodredjeno... Znaci - ndv, predlazem da napravis jedan projekat sa npr asio baferom od 512, koji ce ti pojesti npr 50% CPUa, okacis ga ovde i da vidimo kako se isti taj projekat ponasa na I7 i brzim procesorima. Mozda uslikas i F12 cpu usage prozor.

Samo ovakav bench ce imati smisla. Sve ostalo je na nivou - moj je duzi od tvog...