View Single Post
Old 04-02-2013, 01:32 PM   #1
Ghost Dog
Member

Ghost Dog's Avatar

Default Ima li upgrade pravog smisla u datoj situaciji?

Da skratim priču, zanima me dokle su dogurali današnji računari u smislu toga koliko mogu da se opterete kada treba da pogone DAW, sintove, simulacije pojačala, ekvilajzere i ostale plaginove - istovremeno, i da li se stvarno isplati upgrade u ovom trenutku.

kad sam ja sastavio svoj računar, sada već pomalo davne 2008, za tadašnje pojmove je bio solidan: Q6600; 2GB RAM-a (kad sam prešao na 64-bitni Win, dokupio još 4), EMU 0404 PCI (nju sam zapravo kupio nekoliko godina pre toga) .... solidno napajanje koje ni danas nije slabo, dosta slobodnog prostora na hardovima, i ostale stvari koje nisu toliko bitne za ovu temu. Izgleda da se u međuvremenu pojavio softver koji traži malo više resursa (ne samo Diva ), a verovatno su i moji apetiti malo porasli.

Recimo, ja skpuim pare (nažalost, mnooogo teže nego onomad ) i pređem sa tog čuda koje trenutno koristim na i7 3770K i 16GB RAM-a i desi se .... šta? Hoću moći da opušteno stavim tri Dive u Divine kvalitetu da sviraju, sa miksetom prepunom plaginovima i da ka snimim MIDI, posle mogu da sviram gitaru kroz Amplitube i da se sa latencom od 5ms ne čujem nikakvo krckanje ni jednom godišnje i da pri tom mogu da natrpam još toliko instrumenata, efekata i koječega, ili nije baš još uvek došlo do toga?

Mislim, nije da zaista želim da pravim ovakve aranžmane, ali me zanima koliko ima potencijala u novijem hardveru, i kao što rekoh - da li upgrade zaista vredi (inače, koristim 32-bitni Cubase na 64-bitnom Windows-u).

Ako hoću da pravim fine aranžmane sa svojom sadašnjom mašinom, moram da podignem latencu na 12ms, a to baš i nije najprijatnije za sviranje gitare (mada nije ni Bog zna koliko loše). Dakle, ne Diva, ali DUNE, PPG, ME80 i Amplitube kad stavim (plus još ekvilajzeri, dva reverba i poneki efekat) .... ili moram da stavim latencz na 12ms, ili će biti krckanja.

Dakle, šta mogu iz svojih mašina da izvuku ljudi koji koriste (naj)novije quad-ove i poveće količine operativne memorije?

Edit:

Ili da možda nađem na oglasima polovni Q9650, pa da to bude rešenje za neko vreme?

Last edited by Ghost Dog; 04-02-2013 at 01:35 PM.
Ghost Dog is offline   Reply With Quote